Ελαιόλαδο: Με τιμές γύρω στα 5 ευρώ “έφυγε” το 2022

Ελαιόλαδο: Με τιμές γύρω στα 5 ευρώ “έφυγε” το 2022

Σε δημοπρασία προχώρησε στις 29 Δεκεμβρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κλήθηκαν να δώσουν προσφορές οκτώ εταιρείες, ωστόσο δεν προέκυψε deal, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού να πάνε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Κατόπιν τούτου, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Συνεταιρισμός, αποφάσισε να πουλήσει μια ποσότητα 20 τόνων έξτρα παρθένου εφετινής εσοδείας στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό. Το ελαιόλαδο αγόρασε μεταποιητική εταιρεία από τη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς, Γιώργος Δογαντζής, «μέχρι και σήμερα στην περιοχή μας δεν είχε γίνει κάποια πώληση μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου, είτε με διαγωνισμό είτε με διαπραγμάτευση. Υπό αυτή την έννοια συνιστά θετική εξέλιξη η συμφωνία στην τιμή των 5 ευρώ, για την εποχή, μιας και είμαστε σε εορταστική περίοδο, αλλά και την περιοχή μας.

Η συγκομιδή εδώ έχει μείνει πολύ πίσω χρονικά εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών. Δεν υπάρχει ελαιοπαραγωγός που να μην έχει δυσκολευτεί φέτος από αυτή την κατάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Δογαντζή, η ποιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά με το πέρας των εβδομάδων ανεβαίνουν λίγο και οι οξύτητες, οι οποίες τώρα κυμαίνονται στα 0,4% περίπου.

Στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα λένε ελαιοπαραγωγοί και συνεταιριστές, η ανώτερη τιμή είναι σήμερα λίγο πάνω από τα 5 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι πράξεις κυμαίνονται σε αυτά ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα, αλλά πέριξ των 5 ευρώ ανά κιλό.