Επιδόθηκαν οι υποτροφίες του Κληροδοτήματος Ανδρέα Γκρέτσα

Επιδόθηκαν οι υποτροφίες  του Κληροδοτήματος Ανδρέα Γκρέτσα

Για το σχολικό έτος 2021-2022

Επιδόθηκαν χθες υποτροφίες για μαθητές που αρίστευσαν, οι οποίες προέρχονται από το Κληροδότημα Ανδρέα Γκρέτσα. Πρόκειται για παιδιά που διαμένουν στ’ Αλώνια και φοιτούν σε Δημοτικά Σχολεία της Καλαμάτας.

Το ποσό των υποτροφιών προέρχεται από τη μίσθωση της οικίας και των τεσσάρων αγροτεμαχίων του αειμνήστου δωρητή Ανδρέα Γκρέτσα και ανέρχεται συνολικά σε 2.800 ευρώ.

Ο Δήμος εκπληρώνει τη βούληση του διαθέτη Ανδρέα Γκρέτσα, τιμώντας τη μνήμη του, σημείωσε με την ευκαιρία της επίδοσης των υποτροφιών ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Παρόντες ήταν ακόμα o πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης και οι αντιδήμαρχοι Σαράντος Μαρινάκης και Γιώργος Φάβας.

Υπότροφοι για το σχολικό έτος 2021-2022 είναι οι: Δουλάμης Σταύρος, Καυκά Αρετή, Lushi Anastasia, Οικονομοπούλου Αθηνά, Debej Petrit, Γιαννακόπουλος Γεώργιος και Lushi Aggelikh.

Υποτροφίες κληροδοτήματος

Ο Ανδρέας Γκρέτσας υπήρξε κάτοικος των Αλωνίων, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής του απέκτησε περιουσία, την οποία με διαθήκη κληροδότησε στην σχολική εφορία και μετά, όταν καταργήθηκε αυτή, στην Κοινότητα του χωριού του και, κατ’ επέκταση, στο Δήμο Καλαμάτας μετά την ενοποίησή του το έτος 2011.

Σύμφωνα με τη Διαθήκη, ο διαθέτης με τη βούλησή του «διέθεσε» την περιουσία του, η οποία αποτελείται από μία οικία στα Αλώνια και τέσσερα αγροτεμάχια, έτσι ώστε από την εκμετάλλευσή της να λαμβάνουν μία ετήσια υποτροφία οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αλωνίων, οι οποίοι έχουν «έφεσιν εις τα γράμματα».

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, όλοι οι μαθητές έχουν έφεση εις τα γράμματα και για το λόγο αυτό η υποτροφία δίδεται σε όλα τα παιδάκια του Δημοτικού από τα Αλώνια που φοιτούν σε οποιοδήποτε Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Καλαμάτας.