Η ανεργία χτυπά κόκκινο στους νέους

Η ανεργία χτυπά  κόκκινο στους νέους

Ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά ανεργίας σε νέους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους διαπιστώνει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που εντάχθηκε στο συνολικό σχέδιο για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και παρουσιάστηκε από τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” (ot.gr).

Το έλλειμμα δεξιοτήτων και η προβληματική σύνδεση των υπαρχουσών δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας διαφαίνεται και στους αντίστοιχους δείκτες ανεργίας, αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική έκθεση.

Έτσι, οι απόφοιτοι Βασικής Εκπαίδευσης (δημοτικό – γυμνάσιο) αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (19,1%), σε σύγκριση με τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ποσοστό ανεργίας 18,5%). Το υψηλό ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης δημιουργεί συνθήκες για αύξηση της υποαπασχόλησης και μετανάστευσης, σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Οι απόφοιτοι της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης μπορεί να συνεχίζουν να απορροφώνται στην αγορά εργασίας σε σχετικά καλύτερους ρυθμούς από τις προηγούμενες κατηγορίες εκπαίδευσης, αλλά το ποσοστό ανεργίας τους παραμένει ιδιαιτέρως υψηλό.

Α.Π.