Κάστρο Καλαμάτας: Υπάρχει ζήτημα στατικότητας ή όχι;

Κάστρο Καλαμάτας: Υπάρχει ζήτημα στατικότητας ή όχι;

Μπορεί στο υπουργείο Πολιτισμού και στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων να δηλώνουν εδώ και χρόνια ότι θα γίνει φωταγώγηση του Κάστρου Καλαμάτας και συγκεκριμένα των τειχών του, εργασία βέβαια που ακούμε αλλά δε βλέπουμε να προχωράει, ωστόσο στην επικαιρότητα έχει έρθει ένα άλλο θέμα, πολύ σοβαρότερο.

Μετά το ζήτημα που αναδείξαμε με το νερό που τρέχει στην οδό Αλαγονίας εδώ και καιρό, εμείς θα ρωτήσουμε και θα περιμένουμε μιαν επίσημη απάντηση, για το αν υπάρχει ζήτημα στατικότητας των τειχών.

Αφορμή για το ερώτημα που θέτουμε είναι η άποψη του γεωλόγου Μιχάλη Αντωνόπουλου, ο οποίος, όταν κλήθηκε να δει τη δεξαμενή στο Κάστρο, διαπίστωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στα τείχη.

Ειδικότερα, έγραψε στο Facebook: «Ο γίγαντας των τειχών του κάστρου της Καλαμάτας. Βέβαια δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα αντέξει αντιμέτωπος με την αδιαφορία μας. Γι’ αυτό ας στείλουμε το μήνυμα για τη σωτηρία του και μαζί τη σωτηρία του αρχαιολογικού χώρου».

Να σημειωθεί ότι στην ανάρτηση υπήρχε και φωτογραφία με μέρος των τειχών να στέκεται στον αέρα.

Έπειτα από αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε μιαν επίσκεψη μέσα και γύρω από μέρος του Κάστρου, προκειμένου να δούμε με το άπειρο μάτι μας αν υπάρχουν σημεία που φαίνονται επικίνδυνα.

Είδαμε, λοιπόν, όντως κάποια σημεία που, τουλάχιστον σε εμάς, φάνηκαν επικίνδυνα και μακάρι να κάνουμε λάθος.

Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή μας δεν πήγαμε, φυσικά, σε κανένα σημείο όπου απαγορευόταν η πρόσβαση. Βρεθήκαμε, δε, και πίσω από τα καμαρίνια του αμφιθέατρου.

Εκεί είδαμε κάποια σίδερα στήριξης που, όπως φάνηκε, είναι σε κακή κατάσταση, με το προστατευτικό σύρμα να έχει συγκεντρώσει πέτρες, ενώ πέτρες υπήρχαν και στο έδαφος.

Όπως είναι γνωστό, κάτω από το σημείο υπάρχουν σπίτια, όπως και περιμετρικά του Κάστρου.

Εμείς θέτουμε απλά το ερώτημα και περιμένουμε μιαν επίσημη απάντηση: Υπάρχει κίνδυνος από τα τείχη του Κάστρου; Αν ναι, πότε προβλέπεται να γίνουν οι εργασίες;

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Υ.Γ.: Αν οι αρμόδιοι απαντήσουν για τα τείχη, ας απαντήσουν και τι γίνεται με το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννου, όπως για το νερό που τρέχει στην οδό Αλαγονίας.