Κοπή πίτας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας με απολογισμό

Κοπή πίτας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας με απολογισμό

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε προχθές η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Γαλαξίας», υποδεχόμενη τους φίλους και φίλες της, με μουσική και ένα πλούσιο μπουφέ με μεζέδες και γλυκίσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Δ.Σ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο νέος αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Τζαμουράνης και Κώστας Τσαπόγας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Παναγιώτης Λύρας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Εγγλέζος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Λέττα Πετρουλάκη άνοιξε την εκδήλωση με τον απολογισμό όλων των δράσεων του συλλόγου κατά το 2022, ενώ η ταμίας Βέρα Γεωργακοπούλου έκανε τον οικονομικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

Το φλουρί της πίτας αντιστοιχούσε σε μία χειροποίητη μάσκα που επιμελήθηκε η πρόεδρος Λέττα Πετρουλάκη και τυχερή ήταν η κυρία Σέβη Βρυώνη.

Τη βραδιά στόλισε με τη μουσική του ο d.j. Σπύρος, ενώ οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν τις όμορφες λιχουδιές, κέρδισαν πολλά δώρα από τη λαχειοφόρο αγορά και στο τέλος έκλεισαν την εκδήλωση με χορό.

Ο απολογισμός για το 2022

Παρά τα υγειονομικά προβλήματα λόγω πανδημίας που αντιμετώπισε και τα οικονομικά προβλήματα που την ταλαιπώρησαν, η Πειραματική Σκηνή το 2022 παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο στον αριθμό, την ποιότητα, την ποικιλία και την αισθητική των δράσεων που πραγματοποίησε .

1. Πραγματοποίησε 3 θεατρικές παραγωγές, δύο με την εφηβική ομάδα (“Όνειρο ηλεκτρονικής νύχτας” του Γιάννη Καλατζόπουλου, 4-6 Μαρτίου και “Η θέση μου. Ιστορίες καθημερινής εφηβείας” με συγγραφείς τα ίδια τα παιδιά, 2-3 Ιουλίου και 13/10 και μία με την ομάδα των φοιτητών, “Οι ποιητές συνομιλούν”, 2 Ιουνίου και 2 Οκτωβρίου.

2. Οργάνωσε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, 22-29 Μαΐου, στο οποίο φιλοξενήθηκαν 68 καλλιτέχνες από 26 θιάσους, παρουσιάστηκαν 43 παραστάσεις και διοργανώθηκαν 4 εργαστήρια. Το παρακολούθησαν 1.500 μαθητές και 2.500 θεατές σε δύο ανοιχτούς και τέσσερις κλειστούς χώρους.

3. Παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς 5 παραστάσεις κουκλοθέατρου:

α) 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου, παράσταση Καραγκιόζη

β) 10 Αυγούστου, “Το ταξίδι του Φερεϋντούν” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου

γ) 7 Σεπτεμβρίου και 5 Νοεμβρίου η παράσταση «Τραμουντάνα» από την κουκλοπαίκτρια Νικολέττα Βασιλοπούλου

δ) 25 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η παράσταση της γαλλικής ομάδας «Ρεμπέτικο»

ε) στις 28 Δεκεμβρίου η παράσταση “Ο Καραγκιόζης και η ευχή των Χριστουγέννων”.

4. Συνεργάστηκε και παρουσίασε υπό την αιγίδα της: α) την παράσταση «Η αλήθεια πέθανε» του Μιρμπώ από την ομάδα Τσιριτσάνζουλες και β) “Αντιγόνη” του Σοφοκλή από το Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ στην Αρχαία Μεσσήνη.

5. Συνεργάστηκε με πολλούς πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και συμμετείχε ενεργά στις δράσεις τους:

α) Προσκλήθηκε η πρόεδρος Λ. Πετρουλάκη, και φιλοξενήθηκε από το Δήμο Κιλκίς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Κιλκίς, Χουάνχο Κορράλες. Εκεί παρακολούθησε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και συζήτησε σοβαρά για τη μελλοντική συνεργασία των δύο σπουδαιότερων φεστιβάλ κουκλοθέατρου στην Ελλάδα του Κιλκίς και της Καλαμάτας.

β) Συμμετείχε με εργαστήρι κούκλας στο Φεστιβάλ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Καλαμάτας, το καλοκαίρι, στο χώρο του Πανεπιστημίου

γ) Υποδέχτηκε στο χώρο του συλλόγου, με πρωτοβουλία του ΚΙΝΣΕΠ “ΠΡΑΜΑΤΑ και ΘΑΜΑΤΑ”, κλιμάκιο από πολιτιστικούς φορείς της Ισπανίας και Λιθουανίας που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για τη λειτουργία και την πορεία της Πειραματικής Σκηνής

δ) Συμμετείχε με έκθεση θεατρικής κούκλας και αφήγηση παραμυθιού στο φεστιβάλ εθελοντισμού του φορέα ΘΑΛΠΟΣ.

6. α) Στις 30 Μαρτίου έγιναν οι εκλογές του συλλόγου με την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., που απαρτίζεται με παλιά και αλλά νέα μέλη

β) Από το Σεπτέμβριο οργανώθηκαν 3 τμήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά 4-12 ετών

γ) 2 εφηβικές θεατρικές ομάδες. Η μία που παρουσίασε δύο παραστάσεις και η άλλη, στο πλαίσιο του υπουργείου Πολιτισμού, παρακολούθησε πρόγραμμα με θέατρο-ντοκουμέντο, το οποίο ονομάστηκε Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α., και μελέτησε, ερεύνησε και παρουσίασε στις 11 Δεκεμβρίου την εξέλιξη της γυναίκας από το 1950 έως σήμερα

δ) Λειτούργησε θεατρική ομάδα φοιτητών που ετοιμάζει τη δεύτερη παράσταση για την άνοιξη

ε) ξεκίνησε θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων, με επιτυχία. Από τον Ιανουάριο θα αυξηθούν σε 2 εργαστήρια λόγω πληθώρας ενδιαφερομένων

ζ) Δημιουργήθηκε Λέσχη Ανάγνωσης για ενήλικες, με προοπτική να λειτουργήσει και Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά.

7. Από το Νοέμβριο 2022 έχει ξεκινήσει η διοργάνωση του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας. Έχουν σταλεί 30 αιτήσεις συμμετοχής από θιάσους Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Σλοβενίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ισπανίας, Ισραήλ και Τουρκίας. «Αναμένουμε τη σοβαρή αντιμετώπιση του φεστιβάλ από τους αρμόδιους φορείς και την ικανοποιητική χρηματοδότησή του, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί και να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο, που είχε έλλειμμα, το οποίο κάλυψε η Πειραματική Σκηνή, λόγω υποχρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, για να προστεθεί: «Αυτά τα “ολίγα” έπραξε η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας και περιμένει να εκτιμηθούν από τους αρμόδιους φορείς για να μπορέσει να τα συνεχίσει με επιτυχία».