Κυπαρισσία: Λύματα στον παραλιακό δρόμο Αποβάθρας και στο λιμάνι

Κυπαρισσία: Λύματα στον παραλιακό δρόμο  Αποβάθρας και στο λιμάνι

Με τον εφιάλτη των λυμάτων του αποχετευτικού δικτύου, που πλημμυρίζουν δρόμους, αλλά και το λιμάνι, ζουν διαρκώς οι κάτοικοι στην περιοχή της Αποβάθρας Κυπαρισσίας έως και τα όρια του Κάμπου. Χθες, για μια ακόμη φορά, η περιοχή πλημμύρισε από λύματα αποχέτευσης, η ατμόσφαιρα από την μπόχα και τη δυσωδία ήταν αποπνικτική, ενώ προφανώς ορατός είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την υγιεινή στην περιοχή.

Το αποχετευτικό δίκτυο, όπως έχουμε ξαναγράψει σε παλαιότερα ρεπορτάζ στο «Θ», (και) στην Αποβάθρα είτε διαρκώς βουλώνει (στην «καλύτερη» των περιπτώσεων) είτε δε δύναται να μεταφέρει το μεγάλο όγκο των λυμάτων που πέφτουν σε αυτό. Επίσης, ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ή κάτοικοι σε ακίνητα της περιοχής από την οποία αυτό διέρχεται έχουν κάνει στο αποχετευτικό δίκτυο αυθαίρετα παράνομες συνδέσεις και ομβρίων υδάτων, με συνέπεια, ιδίως όταν βρέχει, τα λύματα να πλημμυρίζουν την περιοχή, καθώς «σήκωσαν», ακόμη και «πέταξαν στον αέρα», καπάκια του δικτύου.

Το τεράστιο πρόβλημα που προκαλείται στην περιοχή, όπως έχει επισημανθεί, είναι διαρκές και έντονο εδώ και χρόνια και οι κάτοικοι και επαγγελματίες της Αποβάθρας, καθώς και οι αλιείς, βιώνοντας τον εφιάλτη των λυμάτων, κατ’ επανάληψη έχουν κάνει εκκλήσεις στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και τη ΔΕΥΑΤ, αλλά ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει. Έτσι, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και, μάλιστα, λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αναρωτιούνται, δε, γιατί η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας με τις υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου και της ΔΕΥΑΤ δεν κάνουν ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν στο αποχετευτικό δίκτυο ασυνείδητοι έχουν κάνει παράνομα συνδέσεις και ρίχνουν μέσα όμβρια ύδατα ή, τέλος πάντων, γιατί ο Δήμος Τριφυλίας δεν κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να λυθεί, επιτέλους, κάποτε, το πρόβλημα που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και υγιεινή…

Του Ηλία Γιαννόπουλου