Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Περικοπή 470 φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Περικοπή 470 φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση

Δε δηλώνει αισιόδοξος για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος ο πρύτανης, Αθανάσιος Κατσής

«Εκτός» φαίνεται να μένουν 470 φοιτητές από τη σίτιση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την έλευση του νέου έτους, όπως προκύπτει από την πρόσφατη ανάρτηση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους στα τμήματα της Καλαμάτας, της Τρίπολης, της Σπάρτης, της Κορίνθου και του Ναυπλίου. Σύμφωνα δε με όσα ανέφερε ο φοιτητικός σύλλογος «Πανσπουδαστική» σε ανακοίνωσή του, το εν λόγω ζήτημα δημιουργήθηκε λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης από πλευράς του υπουργείου Παιδείας.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, οι εκλεγμένοι του φοιτητικού συλλόγου ΠΚΣ, «δημοσιεύτηκαν οι λίστες σίτισης στις 9 Γενάρη, όπου εκατοντάδες φοιτητές στερούνται το δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση. Μάλιστα, αυτοί οι φοιτητές βρίσκονται πλέον στη λίστα των επιλαχόντων αναμένοντας να κερδίσουν το “φλουρί της βασιλόπιτας” για να έχουν δικαίωμα στη σίτιση ή να περιμένουν να “κοπούν” άλλοι συμφοιτητές τους για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό».

Σε επικοινωνία του «Θ» με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιο Κατσή, ο ίδιος απέδωσε την παραπάνω περικοπή στο μεγάλο αριθμό φοιτητών που βρίσκονται κάτω από το όριο που προβλέπει το υπουργείο, σε συνδυασμό με την ελλιπή χρηματοδότηση προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να προκύπτει αναντιστοιχία κονδυλίων με τον αριθμό των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσή, η απαραίτητη επιπλέον χρηματοδότηση έχει ζητηθεί ήδη από το υπουργείο και πλέον αναμένονται οι απαντήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δε νομίζω ότι θα διευθετηθεί εύκολα και σύντομα το ζήτημα. Έχουμε ζητήσει ξανά κάποια χρηματοδότηση, ζητήσαμε πάλι, όμως ακόμα και αύριο να μας δώσει το “πράσινο φως” το υπουργείο, θα πάρει κάποιο διάστημα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εμείς επιμένουμε, αλλά δεν έχει εγκριθεί η εκ νέου χρηματοδότηση για το έτος 2023».

Μέση λύση

Ερωτώμενος για το εάν υφίσταται μια μέση λύση, προκειμένου να ακολουθηθεί, για ήπια διευθέτηση του ζητήματος, απέρριψε εμμέσως κάτι τέτοιο, αναφέροντας: «Έχω την εντύπωση ότι το κονδύλι θα εγκριθεί, αλλά αυτό δε γίνεται με την ταχύτητα που θα θέλαμε. Γιατί και την προηγούμενη χρονιά που είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο, το κονδύλι εγκρίθηκε με καθυστέρηση λίγων μηνών, ενώ θα μπορούσε να είχε διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες όλο αυτό. Αν εγκριθεί σύντομα, μετά έναν-δύο μήνες, θα έχουμε τη σίτιση και των υπόλοιπων φοιτητών που τώρα μένουν εκτός. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν προχωρά γρήγορα η διαδικασία»…

Χρ.Μ.