Πανσπουδαστική: «Να παρθεί πίσω η απόφαση περικοπής δικαιούχων φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση»

Πανσπουδαστική: «Να παρθεί πίσω η απόφαση περικοπής δικαιούχων φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση»

«Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή δικαιούχων φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση» ζητείται με ανακοίνωση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Όπως τονίζεται σε σχετική τους παρέμβαση:

«Συνάδελφε, συναδέλφισσα, ακόμα δεν μπήκε το 2023 και προστέθηκε ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματά μας στη δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Συγκεκριμένα, με βάση την απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας, δημοσιεύτηκαν οι λίστες σίτισης στις 9 Γενάρη, όπου εκατοντάδες φοιτητές στερούνται το δικαίωμα τους στην δωρεάν σίτιση. Μάλιστα, αυτοί οι φοιτητές βρίσκονται πλέον στη λίστα των επιλαχόντων, αναμένοντας να κερδίσουν το “φλουρί της βασιλόπιτας” για να έχουν δικαίωμα στη σίτιση ή να περιμένουν να “κοπούν” άλλοι συμφοιτητές τους για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό.

Η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, το υπουργείο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις!

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει αποκλειστικά τη σφραγίδα της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μέσω της υποχρηματοδότησης υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια και τη φοιτητική μέριμνα. Θεωρούν το δικαίωμά μας για σπουδές ως κόστος, γι’ αυτό επινοούν διάφορους κόφτες. Επειδή κοστίζουμε, ή θα πληρώνουμε ή θα μένουμε νηστικοί!

Είναι γνωστό πως οι συνθήκες στη σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολες, αν όχι απαγορευτικές, για να καταφέρει να σπουδάσει ένας φοιτητής, πόσο μάλλον σε τμήμα μακριά από την πόλη της μόνιμης κατοικίας του. Συνδυαστικά με την ακρίβεια, τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια (θέρμανση, ρεύμα), αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης, και ενώ οι μισθοί των οικογενειών μας παραμένουν σταθεροί ή μειώνονται, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τη στήριξη των φοιτητών. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη φοιτητικών εστιών ( 232 κλίνες σε όλο το ΠαΠελ!), δωρεάν μεταφοράς για τους φοιτητές, την υποβάθμιση των υποδομών και τις ελλείψεις εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλωσίμων κ.ά.

Παρά, λοιπόν, τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, παρατηρείται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που έχουμε χιλιοπληρώσει εμείς και οι οικογένειες μας. Κόντρα στις ανάγκες μας δίνουν λεφτά για την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης εντός των πανεπιστημίων. Το υπουργείο και η Πρυτανεία δε λαμβάνουν κανένα μέτρο υποστήριξης και ανακούφισης για τους φοιτητές.

Κυβέρνηση, υπουργείο και πρυτανικές αρχές να “κόψουν το κεφάλι τους” για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

Δεν περιμένουμε κανέναν σωτήρα, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Οι φοιτητές απέναντι σε αυτά πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Διεκδικούμε:

•Να μη μείνει κανένας φοιτητής που έκανε αίτηση χωρίς δωρεάν σίτιση

•Να μην εφαρμοστεί κανένας κόφτης και με οποιοδήποτε πρόσχημα

•Να εξασφαλιστεί για όλους τους φοιτητές δωρεάν σίτιση

•Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης».