Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Πολιτισμός και Σύνδεσμος Ύδρευσης…

Ο έλεγχος της Δημοτικής Αρχής, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, δεν είχε και πολλές ερωτήσεις, αφού το… ύφος της βραδιάς με την κοπή της βασιλόπιτας ήταν διαφορετικό από τις άλλες συνεδριάσεις. Από τις παρατηρήσεις που αξίζει να αναφέρουμε είναι αυτές των Βασίλη Τζαμουράνη και Σταμάτη Μπεχράκη.

Στην παρέμβασή του ο πρώτος αναφέρθηκε, κυρίως, σε θέματα πολιτισμού. Η πρώτη του παρατήρηση αφορούσε στην απώλεια του Νότη Μαυρουδή, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο καλλιτέχνη, αλλά και υπόδειγμα ταπεινότητας. Υπενθύμισε, δε, ότι ο αδερφός του, Κώστας Μαυρουδής, εργάστηκε για πολλά χρόνια στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, όντας μηχανικός, όπου προσέφερε σημαντικό έργο.

Η δεύτερη αφορούσε στην πρόσφατη βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών του Μεσσήνιου γλύπτη Χρήστου Ρηγανά, ο οποίος με επιστολή του προς το Δήμο Καλαμάτας ανέφερε: «Θέλω να σας γνωρίσω τη, συνειδητοποιημένη πλέον, πρόθεσή μου να εκχωρήσω, χωρίς καμία μορφή υλικής αμοιβής, ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου μου στην πόλη μας, την Καλαμάτα. Το έργο, γλυπτά, σχέδια, κατασκευές, θα είναι στο υλικό του (μέταλλο, μάρμαρο, ξύλο).

Αυτό το οποίο θεωρώ ως δεδομένο είναι ότι το έργο, το οποίο θα καταθέσω, θα τύχει αισθητικής αξιολόγησης από αρμόδια επιτροπή ειδικών για την, άξια προσοχής, αισθητική ποιότητά του».

Ο κ. Τζαμουράνης ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

Πάντως, ο δήμαρχος έχει ήδη δώσει εντολή για τον ορισμό επιτροπής, η οποία θα προβεί σε αξιολόγηση και καταγραφή των έργων του κ. Ρηγανά που θα εκχωρηθούν στο Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες αποδοχής της δωρεάς.

Τέλος, ο κ. Τζαμουράνης αναφέρθηκε στην έκθεση του Χρήστου Κατσαμπάνη στο Στρατιωτικό Μουσείο και την επιθυμία του να δωρίσει κομμάτια της συλλογής του στο Δήμο. Σε πρόσφατη, δε, συνέντευξή του στο “Θ” ο συλλέκτης είχε εκφράσει την επιθυμία δημιουργίας μουσείου, αρκεί να υπάρξει ενδιαφέρον.

Και πάλι ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι ο Δήμος θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την ανεκτίμητης αξίας συλλογή του.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στη δεινή οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου Ύδρευσης και προέτρεψε το δήμαρχο να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι ο Σύνδεσμος είναι κομμάτι του Δήμου Καλαμάτας και μαζί με τους άλλους συμβαλλόμενους Δήμους θα απορροφήσουν τα όποια προβλήματα, χωρίς αυτά να αγγίξουν τους δημότες.

Α.Π.