Πριν 94 χρόνια

Πριν 94 χρόνια

Η εποχή αυτή του έτους είναι εκείνη η οποία ευνοεί ιδιαιτέρως την ανάπτυξιν της επιδημικής γρίππης. Επομένως είναι ορθόν να γνωρίζη ο λαός και προ της εμφανίσεως μιας τοιαύτης επιδημίας ποία είναι τα μέτρα εκείνα, τα οποία πρέπει να λαμβάνη ώστε κατά το δυνατόν να αποφεύγη την προσβολήν από της νόσου αυτής.

ΑΙ γνώσεις αύται, αι τόσον απλαί και ευκολοεφάρμοστοι, είναι μεγάλης σπουδαιότητος, διότι με αυτάς έκαστον άτομον θα κατορθώση όχι μόνον τον εαυτόν του να προφυλάξη, αλλά και να παρεμποδίση την εξάπλωσιν της επιδημίας της γρίππης εις την οικογένειάν του και την κοινωνίαν ολόκληρον.

ΤΑ μέτρα ταύτα είναι τα ακόλουθα: Να κάμνωμεν μίαν ζωήν όσον το δυνατόν τακτικωτέραν και ν’ αποφεύγωμεν τας κάθε είδους καταχρήσεις και τας υπερβολικάς κοπώσεις. Να αποφεύγωμεν τους ανθρώπους που βήχουν. Να αερίζωμεν επί αρκετήν ώραν καθημερινώς τα δωμάτιά μας. Να αποφεύγομεν τα κρυολογήματα. Να είμεθα καθαροί και να πλένωμεν τακτικά τα χέρια μας. Να αποφεύγομεν τας συχνάς χειραψίας και τα φιλήματα.

ΟΤΑΝ ο ιατρός της οικογενείας μας διαγνώσει επιδημικήν γρίππην εις εν μέλος της οικογενείας, πρέπει τούτο να νοσηλεύηται, εφόσον τούτο είναι δυνατόν.