Στη μνήμη του Δημήτρη Φωτόπουλου

Στη μνήμη του Δημήτρη Φωτόπουλου

Ο Δημήτρης Φωτόπουλος, μαθηματικός, συγγραφέας και στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιανουαρίου 2023. Γεννημένος στα μέσα του 20ού αιώνα, φύσει Καλαματιανός και θέσει Αγιοπαρασκευιώτης, σπούδασε στο Μαθηματικό Αθηνών και δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς από τα φοιτητικά του χρόνια.

Υπήρξε πολυγραφότατος, αρθρογραφώντας σε εφημερίδες της Καλαμάτας, της Αγίας Παρασκευής και της Αθήνας. Οι παρεμβάσεις του ήταν πάντα καίριες και τεκμηριωμένες, χωρίς φόβο έκφρασης της προσωπικής του άποψης -τουναντίον μάλιστα θα έλεγαν όλοι όσοι τον γνώρισαν.

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσήνιων Φοιτητών. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός του από την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο λόγω φρονημάτων και η στράτευσή του με την ειδικότητα του ημιονηγού.

Όντας μουλαράς, το 1969, ξαναδίνει εξετάσεις και περνάει στο Μαθηματικό Αθηνών.

Σύμφωνα με το χθεσινό αφιέρωμα που υπήρχε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, το 1982 παντρεύτηκε με τη Δήμητρα-Σίβυλλα Βασιλείου και εγκαταστάθηκαν στην Αγία Παρασκευή, όπου απέκτησαν τα δύο τους παιδιά, την Αντωνία και τον Νικόλα. Έζησε στην Αγία Παρασκευή την υπόλοιπη ζωή του και δίδαξε Μαθηματικά σε δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής και της υπόλοιπης Αττικής.

Την πρώιμη περίοδο της Μεταπολίτευσης ήταν υποψήφιος βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας σε σχηματισμούς της ιστορικής Αριστεράς. Η ενασχόλησή του με τα κοινά ήταν διαρκής, είτε με την προσωπική του συμμετοχή είτε μέσω των κειμένων του.

Το 2011 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδη», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Συνομιλία».

Ο ίδιος γράφει στον πρόλογο: «Το βιβλίο που σας παραδίδω συγκροτείται τελικά από ένα κείμενο 22 κεφαλαίων, τα οποία διατηρούν μία σχετική θεματική αυτονομία μεταξύ τους, κινούνται όμως σταθερά πέριξ της προσωπικής μνήμης και αισθητικής του γράφοντος.

Σαφώς δε συναποτελούν μια στείρα και αφηγηματικού τύπου αυτοβιογραφία, κάτι που το θεωρώ απλό, αλλά και ανιαρό. Γι’ αυτό η εξιστόρηση δεν καθορίζεται και δεν περιορίζεται στο πλαίσιο μίας γραμμικής αφήγησης των παροδικών και πρόσκαιρων πεπραγμένων της ταπεινότητάς μου, αλλά εμπλουτίζεται και καθίσταται πιο περιεκτική με αξιολογήσεις πράξεων, καταστάσεων και διατυπώσεων εμπεριστατωμένης γνώμης που αφορούν σε επεισόδια και συμβάντα, σε γεγονότα, σε κινήματα, σε φαινόμενα, σε εποχές, τόπους και χώρους, με πρόθεση εποπτείας, ει δυνατόν, στη βάση της αποδειξιμότητας, της επαληθευσιμότητας και της επιστημοσύνης».

Η οικογένειά του, οι συγγενείς και οι φίλοι τον αποχαιρέτησαν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 στο νεκροταφείο Αγίας Παρασκευής, όπου έλαβε χώρα η πολιτική κηδεία του. Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο τ. δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος.
Α.Π.