Τριφυλία: Τιμούν και εορτάζουν τους Τρεις Ιεράρχες

Τριφυλία: Τιμούν και εορτάζουν τους Τρεις Ιεράρχες

Τη μνήμη των Τριών Μεγίστων Φωστήρων τιμούν και συνεορτάζουν ο Δήμος Τριφυλίας, η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας και οι εκπαιδευτικοί φορείς της περιοχής αύριο Κυριακή, παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών!

Η εορτή τους λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, γιατί και οι Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ήταν μεγάλοι  Δάσκαλοι και Πατέρες της Εκκλησίας και είναι οι Προστάτες της Παιδείας. Είχαν και οι Τρεις τους πολύ καλές μητέρες που τους βοήθησαν να γίνουν καλοί άνθρωποι και να αγαπήσουν τα γράμματα και το Χριστό. Σπούδασαν στις πιο μεγάλες σχολές της εποχής τους. Αγάπησαν το Χριστό και τα Ελληνικά Γράμματα. Βοήθησαν τους φτωχούς και όλους όσοι είχαν την ανάγκη τους.

Ο Βασίλειος ίδρυσε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και σχολεία. Για το σπουδαίο του έργο η εκκλησία μας τον ονόμασε Μέγα. Ο Ιωάννης είχε το χάρισμα να μιλά πολύ όμορφα και γι’ αυτό ονομάστηκε Χρυσόστομος. Ο Γρηγόριος έπεισε τους ανθρώπους ότι ο Χριστός είναι Θεός γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεολόγος.

Σε πρόσκληση που απεστάλη χθες από το Δήμο Τριφυλίας αναγράφεται: «Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023, και ώρα 18.00, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Φιλιατρών, θα τελεστεί Μέγας Aρχιερατικός Eσπερινός μετ’ αρτοκλασίας προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών. Θα ακολουθήσει ομιλία της κας Παπαδοπούλου Μαρίας, καθηγήτριας Θεολόγου του Γυμνασίου Φιλιατρών. Με το πέρας της εκδήλωσης η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας προς τιμήν των εκπαιδευτικών  θα προσφέρει κέρασμα στο χώρο του Ιερού Ναού».

Του Ηλία Γιαννόπουλου