2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας: Έλλειψη δασκάλου, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και κτηριακά προβλήματα

2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας: Έλλειψη δασκάλου, απαράδεκτες  συνθήκες υγιεινής και κτηριακά προβλήματα

Συνάντηση Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων με διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Συνάντηση με τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανεία Σιούτη, είχε αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και γονέων μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, θέτοντάς της την έλλειψη μόνιμου δασκάλου από τμήμα του σχολείου, καθώς και τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και τα κτηριακά προβλήματα.

Σε ενημέρωση του Συλλόγου για τη συνάντηση – διαμαρτυρία αναγράφεται: «Έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου μας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, αντιπροσωπεία μελών του Δ.Σ., καθώς και γονέων του σχολείου μας, προχώρησε σε συνάντηση – διαμαρτυρία με τη διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κα Σιούτη. Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε την κα Σιούτη για όσα συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση, καθώς και για τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η έντονη ανησυχία που έχουν εκφράσει οι γονείς του Ε1 Τμήματος, καθώς από το νέο έτος έως και την 25 Φεβρουαρίου δε θα υπάρχει μόνιμος δάσκαλος στο εν λόγω τμήμα και τις διδακτικές ώρες των κύριων μαθημάτων καλύπτουν 6 διαφορετικοί δάσκαλοι, πέραν των δασκάλων λοιπών ειδικοτήτων.

Η κα Σιούτη μας ενημέρωσε πως είχε προτείνει στο διευθυντή του σχολείου μας (και πριν τη συνάντησή μας) το κενό να καλυφθεί από δάσκαλο του Ολοήμερου. Ο Σύλλογός μας εξ αρχής αιτήθηκε το κενό της συγκεκριμένης τάξης να αναπληρωθεί από νέο εκπαιδευτικό που θα προσληφθεί από το υπουργείο, ώστε να μη δημιουργηθεί δυσλειτουργία του Ολοήμερου και ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα στο σχολείο, πράγμα που μας ενημέρωσε ότι είναι αδύνατο την παρούσα χρονική στιγμή.

Στη συνέχεια αναφέραμε πως οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στο σχολείο μας δεν είναι ένα πρόβλημα τωρινό, αφού και πέρυσι είχε συμβεί το ίδιο. Επίσης, η έλλειψη Τμήματος Υποδοχής στο σχολείο μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα εκπαίδευσης, τόσο στους μαθητές που προέρχονται από το εξωτερικό όσο και στους εκπαιδευτικούς τους.

Παρόλο που ο διευθυντής του σχολείου -όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος- είχε αποστείλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας, αυτό απορρίφθηκε στο πλαίσιο -όπως φαίνεται- της περικοπής “εξόδων”, που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Στη συνέχεια της συζήτησης η κα Σιούτη ενημερώθηκε για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο μας όσον αφορά στις συνθήκες υγιεινής (τουαλέτες, νιπτήρες, καθαριότητα αιθουσών), κτηριακά προβλήματα, καθώς και για όλα τα κακώς κείμενα, όπως ο προβληματικός προαυλισμός των παιδιών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, η ελλιπής επιτήρηση, η μη πραγματοποίηση Σχολικών Συμβουλίων κ.ά. Λάβαμε τη διαβεβαίωση από την κα Σιούτη πως θα πραγματοποιήσει άμεσα επίσκεψη στο σχολείο μας για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι όσα της αναφέραμε και θα δώσει κατευθύνσεις έτσι ώστε να βελτιωθούν όλα όσα προαναφέρθηκαν. Πλην όμως την ενημερώσαμε ότι ο Σύλλογός μας και οι γονείς του σχολείου μας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε όσες ενέργειες απαιτούνται για να βελτιωθούν οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης και μάθησης των μαθητών του σχολείου μας, ανεβαίνοντας βαθμίδες και φτάνοντας ακόμα και μέχρι το υπουργείο, εάν χρειαστεί, καθώς και όποια άλλη κινητοποίηση κρίνουμε αναγκαία, από παραστάσεις διαμαρτυρίας μέχρι και την κοινοποίηση των θεμάτων στον τοπικό και τον πανελλαδικό Τύπο.

Η υπομονή και η ανοχή μας έχουν ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια και θεωρούμε πως από εδώ και πέρα μόνο δυναμικές & συλλογικές παρεμβάσεις έχουν αξία για να δοθούν λύσεις στα όσα προβλήματα επί σειρά ετών ταλανίζουν τους μαθητές του 2ου Δημοτικού και τους γονείς αυτών».

Του Ηλία Γιαννόπουλου