Ανάπλαση Υπαπαντής: Μια ακόμα πονεμένη ιστορία… με το αποτέλεσμα μέχρι τώρα να προβληματίζει

Ανάπλαση Υπαπαντής: Μια ακόμα πονεμένη ιστορία…  με το αποτέλεσμα μέχρι τώρα να προβληματίζει

Στην Καλαμάτα έχουμε συνηθίσει να γράφουμε για παρατάσεις έργων, κάτι βέβαια που δε συμβαίνει μόνο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, αλλά σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, τα πράγματα εδώ μάλλον είναι «τραγικά».

Εργοτάξια στήνονται σε διάφορα σημεία της πόλης (Ναυαρίνου, Αναγνωσταρά, Ιατροπούλου, Σφακτηρίας, Ανοιχτό Θέατρο, Κινηματογράφος Ηλέκτρα, νέο κτήριο ΔΕΥΑΚ και… και… ), με τις παρατάσεις να θεωρούνται κάτι αυτονόητο, τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τα έργα να βρίσκουν τη μια δικαιολογία μετά την άλλη και την αρμόδια επιτροπή του Δήμου να είναι “με δεμένα” τα χέρια και να απαντά σχεδόν πάντα θετικά.

Τι γίνεται στην πλατεία Υπαπαντής
Ένα ακόμα έργο που εντάσσεται «στην κατηγορία των παρατάσεων» είναι αυτό της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, προϋπολογισμού 1.680.200 ευρώ, με στόχο να αποκατασταθεί το δάπεδο, να τοποθετηθούν νέα καθιστικά, να αναβαθμιστεί ο φωτισμός και να ενισχυθεί το πράσινο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου του 2021 και η προθεσμία εκτέλεσης ήταν 300 ημέρες. Εδώ απλά να θυμίσουμε ότι βρισκόμαστε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023…

Η κατάσταση σήμερα
Ένας ακόμα λόγος που γράφουμε για το συγκεκριμένο έργο είναι η εικόνα που αντικρίζουμε μέχρι σήμερα. Σίγουρα δεν είναι η τελική και έχει ακόμα δρόμο, όμως, επειδή στην πόλη έχουμε δει πολλές κακοτεχνίες και μάλιστα σε κεντρικά σημεία (ακόμα και στην αναπλασμένη κεντρική πλατεία με τις σπασμένες πλάκες), καλό θα είναι οι αρμόδιοι να κάνουν άμεσα έναν έλεγχο. Επίσης, να παρακολουθούν τις εργασίες.

Ειδικότερα, κατά τον εορτασμό της Πέμπτης είδαμε τα μάρμαρα στα σκαλιά της Υπαπαντής να είναι κιτρινισμένα, ενώ ήδη υπάρχουν σπασμένες πλάκες… Κάτι που έχουμε ξαναδεί στην πόλη, με τους αρμοδίους του Δήμου τότε να μη ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή την αντικατάσταση των προβληματικών σημείων (ασχέτως του αν, κατά τη γνώμη μας, δε θα έπρεπε καν να υπάρχουν).

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση