Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμησε στα Σκλαβέικα στην ορεινή Τριφυλία

Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμησε στα Σκλαβέικα  στην ορεινή Τριφυλία

Οι λάτρεις της Φύσης του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής», αποδεχόμενοι την πρόσκληση του ντόπιου Γεώργιου Θεοδωρακόπουλου, απόλαυσαν μια κυκλική, ανηφορική στο μεγαλύτερο μέρος της πορεία, 9,6 χλμ., στον ορεινό οικισμό των Σκλαβέικων ή Πτέρη.

Σχετικά η πεζοπόρος Χριστίνα Καλέκα περιγράφει: «Την Κυριακή (19/2) ανηφορίσαμε στην ορεινή Τριφυλία και περπατήσαμε σε μέρη απ’ όπου μπορέσαμε να αγναντέψουμε το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τη Νέδα, το θηλυκό ποτάμι και πέρα μακριά το Ιόνιο πέλαγος!

Η εκκίνηση έγινε μπροστά από τα τρία καλοδιατηρημένα αλώνια και τα δύο πηγάδια των Σκλαβέικων, τα οποία ανακηρύχθηκαν το 1986 Νεότερα Διατηρητέα Μνημεία.

Ακολουθήσαμε το πρόσφατα από τους ντόπιους σηματοδοτημένο μονοπάτι, απολαμβάνοντας τη φύση σε όλο της το μεγαλείο! Η βλάστηση ήταν σε πολλά σημεία πυκνή και αποτελούνταν κυρίως από θάμνους, πουρνάρια κ.λπ.

Όμως, μου έκαναν εντύπωση τα ψηλά πανέμορφα δέντρα, που ήταν διάσπαρτα, βελανιδιές νομίζω και οι διάφοροι κορμοί, όρθιοι, αλλά και πεσμένοι σαν γέρικα αγάλματα. Ένιωσα σαν να βρισκόμουν σε ένα υπαίθριο μουσείο με γλυπτά!

Όταν τελείωσε η πεζοπορία μας, πήγαμε στο όμορφο πετρόκτιστο χωριό, την Αυλώνα, στο “Ταβερνάκι της Αρετής”. Εκεί, δίπλα στο τζάκι, απολαύσαμε το υπέροχο φαγητό του φούρνου και το ωραίο κρασάκι. Στο τέλος γλυκαθήκαμε με σπιτική γαλατόπιτα, που ήταν ό,τι έπρεπε για κλείσει η μέρα μας».