“Φρενίτιδα” τουριστικών κρατήσεων για το καλοκαίρι

“Φρενίτιδα” τουριστικών  κρατήσεων για το καλοκαίρι

Ευκαιρία για τη Μεσσηνία να αναδείξει πολιτικές και να κερδίσει μεγαλύερο κομμάτι από την πίτα

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να επιστρέφουν στη συνήθειά τους για έγκαιρες κρατήσεις όσον αφορά στις καλοκαιρινές τους διακοπές, την οποία είχαν εγκαταλείψει μαζικά τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, επιλέγοντας να κάνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Αυτή τη στιγμή και ενώ όλη η ήπειρος ζει μέσα σε ένα ασταθές και ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον, οι κρατήσεις πακέτων διακοπών για το καλοκαίρι του 2023 βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πάνω από το 2019.

Από τις πρώτες διαθέσεις που διαφαίνονται, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο να δρομολογήσουν πολιτικές ώστε φέτος να κερδίσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική πίτα.

Σε κάθε περίπτωση, από τα πρώτα μηνύματα από τους ξένους tour operator είναι απολύτως προφανής η δημοφιλία της Ελλάδας, αφού βρίσκεται διαρκώς στους πρώτους τρεις προορισμούς σε ζήτηση. Ακόμα και οι ιδιαίτερα διστακτικοί Γερμανοί, δε φαίνονται διατεθειμένοι να περιμένουν την τελευταία στιγμή για να κάνουν κρατήσεις και δεν έχουν αφήσει την ενεργειακή κρίση και τον αυξημένο πληθωρισμό να τους αφαιρέσει την επιθυμία για διακοπές.

Αυτό φανερώνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής Travel Data & Analytics (TDA), σύμφωνα με τα οποία ο Δεκέμβριος που μας πέρασε ήταν ένας εξαιρετικά ισχυρός μήνας κρατήσεων, στον οποίο ταξιδιωτικά γραφεία και διαδικτυακές πύλες κατέγραψαν σχεδόν τόσες πωλήσεις όσες και το Νοέμβριο, γεγονός ασυνήθιστο.

Παραδοσιακά ο Δεκέμβριος είναι ένας «αδύναμος» μήνας, οπότε μειώνεται σημαντικά η ζήτηση για κρατήσεις διακοπών, πριν «φουντώσει» ξανά τον Ιανουάριο.

Στην 3η θέση η Ελλάδα σε κρατήσεις από Γερμανία

Τα στοιχεία του TDA δείχνουν ακόμη ότι η ζήτηση για διακοπές δεν είναι σε καμία περίπτωση κατώτερη από τα επίπεδα πριν από την Covid-19, ενώ σε πολλές περιπτώσεις την ξεπερνά. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι Γερμανοί πολίτες έκαναν κρατήσεις για πακέτα διακοπών, αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ – περίπου ένα τρίτο πάνω από ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2019.

Οι κρατήσεις αυτές αφορούσαν κυρίως στο καλοκαίρι του 2023. Η Τουρκία έχει ιδιαίτερη ζήτηση, μπροστά από την Ισπανία και την Ελλάδα, όσον αφορά στις νέες κρατήσεις. Τη μεγαλύτερη αύξηση, πάντως, παρουσιάζουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, σε ποσοστό 75%.

Μεγάλη ζήτηση από Βρετανία

Εντυπωσιακή ζήτηση για την Ελλάδα καταγράφεται και από τη βρετανική αγορά, η οποία δείχνει επίσης ότι επιστρέφει στις έγκαιρες κρατήσεις. Δημοσκόπηση της Jet2holidays σε 2.000 Βρετανούς έδειξε ότι οι περισσότεροι προτιμούν τις οργανωμένες διακοπές, αφού τους προσφέρουν περισσότερη ηρεμία και σιγουριά μετά την πανδημία.

Η κορυφαία τουριστική εταιρεία Blue Bay, που πωλεί κυρίως διακοπές μεγάλων αποστάσεων, ανακοίνωσε ότι ο φετινός Ιανουάριος ήταν μακράν ο πιο δυνατός σε κρατήσεις στην 20ετή ιστορία της εταιρείας, με περισσότερες από τις μισές (53,2%) να αφορούν το καλοκαίρι του 2023. Ο προορισμός του Blue Bay Travel με τις περισσότερες κρατήσεις ήταν ο Μαυρίκιος, ακολουθούμενος από την Αγία Λουκία και το Τομπάγκο. Πρόσφατη προσθήκη ήταν Ελλάδα που βρέθηκε στην τέταρτη θέση, αφήνοντας πίσω τις Μαλδίβες στην 5η.

Το Απρίλιο θα ανοίξουν τα ελληνικά ξενοδοχεία

Από τις αρχές Απριλίου και σταδιακά μέσα στον ίδιο μήνα αναμένεται να ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία στους καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας. Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι έντονες και πολύ πιο πάνω από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.