Η Παναγία η «Υπαπαντή» επέστρεψε στο Θρόνο Της

Η Παναγία η «Υπαπαντή»  επέστρεψε στο Θρόνο Της

Παρουσία πλήθους πιστών από την πόλη της Καλαμάτας, την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και προσκυνητών που προσήλθαν με τουριστικά λεωφορεία από άλλες περιοχές, τελέσθηκε το πρωί της Πέμπτης η Απόδοση της εορτής της Υπαπαντής στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Καλαμάτας.

Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, πλαισιωμένος από κληρικούς της πόλης της Καλαμάτας και τους διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εν συνεχεία εψάλη ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας της Θεοτόκου και κατά την ώρα που οι χοροί των ιεροψαλτών έψαλαν το Μεγαλυνάριον της πολιούχου της Καλαμάτας “Δεύτε την εικόνα Υπαπαντής…”  με ρίγη συγκινήσεως ο ορωτοσύγκελλος και ο πρωτοπρεσβύτερος Κρεσφόντης Πουλόπουλος μετέφεραν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας από το θρόνο της λιτάνευσης στο μόνιμο Θρόνο Της.

Προ του πέρατος ο π. Φίλιππος αναφέρθηκε στο γεγονός της Αποδόσεως της Εορτής της Υπαπαντής, τονίζοντας πως αποτελεί για την Εκκλησία μας την εορτή της Μητέρας και λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό μας επιβεβαιώνει το Ιερό Ευαγγέλιο,  προβάλλοντάς μας μια άγνωστη γυναίκα, η οποία εκφράζει το θαυμασμό της, προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, αναβοώντας με ενθουσιασμό “μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοὶ ους εθήλασας” , θέτοντας έτσι τα θεμέλια του σεβασμού και της ιερότητας της μητρότητας, σε αντίθεση με όσους χωρίς φόβο Θεού και χωρίς συνείδηση ευθύνης τολμούν να ανακινούν ζητήματα νομιμοποιήσεως των αμβλώσεων ή της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια». Τόνισε δε πως «μητρότητα χωρίς μητέρα δεν υφίσταται!».