Μεσσήνιοι αγρότες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

Μεσσήνιοι αγρότες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

Η κατάσταση έχει φτάσει «στο μη περαιτέρω» σύμφωνα με τους ίδιους

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Καλαμάτας με δεκάδες τρακτέρ προχώρησαν χθες το πρωί αγρότες από διάφορες περιοχές του νομού, σε συνέχεια των δεκαήμερων κινητοποιήσεων λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας στη χώρα.

Όπως σημείωσαν, βασικό τους αίτημα είναι η βελτίωση των συνθηκών για όλους τους αγρότες, καθώς με το πέρασμα των χρόνων η εγχώρια αγροτική παραγωγή φαίνεται να βυθίζεται όλο και περισσότερο.

Ως αποτέλεσμα των συνθηκών που έχουν σωρευτεί τα τελευταία χρόνια αλλά και των νεότερων που προστέθηκαν με την ενεργειακή κρίση, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων υπογράμμισαν ότι ανάμεσα στα βασικά τους προβλήματα είναι οι ραγδαίες τιμές που έχουν λάβει το ρεύμα, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τα αγροεφόδια, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής και εκμηδενίζοντας τα έσοδά τους.

Ειδικότερα, αυτό που υποστήριξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, είναι ότι «μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση από την Πολιτεία σχετικά με τα αιτήματα που αφορούν στο κόστος παραγωγής, τις κατώτερες εγγυημένες τιμές και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, όπως και το μεγάλο θέμα με τη σταφίδα. Έτσι, συνεχίζουμε δυναμικά στο δρόμο».

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση αγροτών με το αρμόδιο υπουργείο, ανέφερε πως αναμένονται απαντήσεις, ενώ εάν δε ληφθούν οι προσδοκώμενες απαντήσεις, οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία. «Αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεων. Η ύπαιθρος ερημώνει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι καλά. Γι’ αυτό καλούμε όλους να πάρουν θέση, τόσο τους βουλευτές όσο και τον περιφερειάρχη, με έργα και όχι με υποσχέσεις», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, σημείωσε: «Μόνο στο δρόμο, μόνο εδώ λύνονται τα προβλήματα. Εμείς συνεχίζουμε, δε σταματάμε να αγωνιζόμαστε και καλούμε τους αγρότες να πυκνώσουν τους αγροτικούς συλλόγους, γιατί είναι η μόνη δύναμη που έχουν. Δίνοντας μια μάχη από κοινού, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στους αγώνες που έχουμε και σε αυτούς που θα έρθουν αργότερα».

Συνεχίζοντας, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, Σπύρος Νικολόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή η μάχη και ο αγώνας θα συνεχιστούν, αφού την τελευταία δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει, η μία μετά την άλλη, συνεχίζουν το δρόμο τους, ξεκληρίζοντας την αγροτιά, πιστές στην ΚΑΠ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς λέμε ότι αυτή η νέα ΚΑΠ που έρχεται είναι ουσιαστικά το τελείωμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η μάχη θα δοθεί στο δρόμο».

Από την πλευρά του, ο αγρότης και κτηνοτρόφος Παναγιώτης Θλιμμένος ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα είναι πολύ σοβαρά λόγω των μεγάλων κοστολογίων στο πετρέλαιο, στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, καθώς από εκεί φαίνεται και η μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Ο νέος αγρότης και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Βασίλης Κότσιρας, ανέφερε ότι τα παραπάνω αποτελούν ουσιώδη ζητήματα προς επίλυση, που ταλαιπωρούν τους αγρότες του νομού, αλλά και ευρύτερα.

Εκτός αυτών, όμως, σχολίασε ότι το πρόβλημα που εντάθηκε φέτος με την έλλειψη εργατών γης, είναι αυτό που επιδείνωσε την ασθένεια των ελαιόδεντρων από το γλοιοσπόριο, καθώς με τα λίγα εργατικά χέρια ο καρπός της ελιάς παρέμεινε για καιρό μέχρι να συγκομιστεί, με αποτέλεσμα την καταστροφική ανάπτυξη του μύκητα. Έτσι ευνοήθηκε η παραγωγή ελαιολάδου δεύτερης και τρίτης ποιότητας, έχοντας συνέπεια στη μετέπειτα κοστολόγησή του.

Η συνέχεια της χθεσινής διαμαρτυρίας, έπειτα από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, δόθηκε έξω από τη ΔΕΗ επί της οδού Αρτέμιδος, όπου οι αγρότες απέκλεισαν το σημείο με τα τρακτέρ.

Της Χριστίνας Μανδρώνη