Μνημεία Πολιτισμού της Μεσσηνίας θα αποκτήσουν και πάλι ζωή

Μνημεία Πολιτισμού της Μεσσηνίας θα αποκτήσουν και πάλι ζωή

Σημαντικές ανακοινώσεις από τη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με την υπουργό Πολιτισμού στην Αθήνα

Οι εξαγγελίες του υπουργείου Πολιτισμού για μια σειρά από σημαντικά έργα στη Μεσσηνία συνεχίζονται. Έτσι, μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού Λίνας Μενδώνη για παρεμβάσεις στο Κάστρο Καλαμάτας, προχθές ανακοινώθηκαν προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν έργα στους Δήμους Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης, στο πλαίσιο της συνάντησής της με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν:

α) η αποκατάσταση του πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο Αβίας, έργο προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

β) οι παρεμβάσεις στα τρία ιστορικά μοναστήρια πέριξ της Καλαμάτας (Μαρδάκι, Βελανιδιά, Δήμιοβα) που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ ένα από τα τρία πιο πάνω έργα ενδεχομένως να ενταχθεί και στο ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρθηκε, το πρώτο έργο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται είναι η παρέμβαση στη Μονή Δήμιοβας. Επίσης, επαναβεβαιώθηκε ότι για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης η Περιφέρεια -σύμφωνα με την προγραμματική που έχει υπογραφεί- διαθέτει 500.000 ευρώ από το ΠΔΕ.

Αντικείμενο της προχθεσινής συνάντησης ήταν γενικότερα η πολιτιστική πολιτική για την Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά το 2023.

Εκτός από τις παρεμβάσεις στη Μεσσηνία, όπως γνωστοποιήθηκε από τον περιφερειάρχη, ο ίδιος και η υπουργός θα βρίσκονται το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Μονεμβασιά, όπου θα γίνει η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τα συνολικού προϋπολογισμού περί τα 7 εκατομμύρια έργα του ανελκυστήρα και του φωτισμού του κάστρου, όπως και για το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Στην προχθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκε, επίσης, η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία προγραμματικών συμβάσεων για σειρά ώριμων μελετητικά έργων στις διάφορες Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων:

Στην Αργολίδα: α) για την αναστήλωση, στερέωση και διαμόρφωση του χώρου τοποθέτησης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου της Ερμιόνης, έργο για το οποίο έχει δεσμευθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου πίστωση 120.000 ευρώ και β) η ανακατασκευή του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ερμιόνη, κτίσματος του 16ου αιώνα και εμβληματικού μνημείου της περιοχής, έργο το οποίο καθυστερούσε για αρκετά χρόνια, δεδομένου ότι η εν λόγω εκκλησία έχει θεμελιωθεί πάνω από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας. Η Περιφέρεια θα διαθέσει για το σκοπό αυτό 372.000 ευρώ.

Στην Αρκαδία, έγινε αναφορά: α) στη στατική ενίσχυση του ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, β) στην αποκατάσταση και στερέωση της Μονής Καλτεζών και γ) στην αποκατάσταση του συνόλου των αγιογραφιών στη Μονή Λουκούς.

Συζητήθηκε, επιπλέον, η δυνατότητα χρηματοδότησης από πόρους της Δίκαιης Μετάβασης τόσο για το αρχαίο θέατρο όσο και για το αρχαιολογικό μουσείο στη Μεγαλόπολη, δεδομένου ότι από το εν λόγω Ταμείο χρηματοδοτείται ήδη η μελέτη για τη δημιουργία από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αγγλόφωνης σχολής νοσηλευτικής στο Ελληνικό.

Καταλήγοντας, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι όλα τα παραπάνω, όπως και άλλα έργα πολιτισμού, θα εξεταστούν αναλυτικά εκ νέου, ανά Περιφερειακή Ενότητα, σε σύσκεψη που προγραμματίζεται με την υπουργό Πολιτισμού, κατά την παρουσία του ιδίου και της υπουργού στη Μονεμβασιά στις 18 του ερχόμενου Μαρτίου.

Α.Π.