Ώρα Μηδέν

Ώρα Μηδέν

Η κυβέρνηση φροντίζει να κρατά κρυμμένο κάτω από το χαλί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους των 270 δισ. ευρώ.

Πάνω από 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία.

Πάνω από 2,3 εκατομμύρια χρωστούν στον ΕΦΚΑ.

Πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν 7,2 δισ. ευρώ το πρώτο 11μηνο του 2022 και ανάλογα είναι τα στοιχεία για χρέη στον ΕΦΚΑ.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός απέτυχε αφού το χρέος που έχει ρυθμιστεί είναι μόνο 1,08 δισ. (από τα 270 δισ.), ενώ δεν αναμένεται να ρυθμιστεί ποσό μεγαλύτερο του 1,5 δισ. μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Ανάλογη αποτυχία καταγράφεται και στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των οφειλών της πανδημίας, όπου μόλις το 6% των οφειλετών υπήχθη σε καθεστώς ρύθμισης για χρέος που συνολικά δεν υπερβαίνει τα 8 δισ. από τα 140 σε εφορία-ΕΦΚΑ.

Παρατηρείται, επίσης, μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, που επιβαρύνει ως και 30% τις δόσεις των δανείων, κάτι που σημαίνει ότι για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, η δόση έχει αυξηθεί πάνω από 200 ευρώ, ενώ επίκειται και άλλη αύξηση επιτοκίων.

Η κυβέρνηση ‘’πανηγυρίζει’’, γιατί οι τράπεζες θα επιδοτήσουν τη μισή αύξηση της δόσης για 30.000 δανειολήπτες, όταν οι συνεπείς δανειολήπτες που υφίστανται τις συνέπειες των αυξήσεων των επιτοκίων ξεπερνούν τις 400.000. Το συνολικό, δε, κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες είναι 20 εκατ. ευρώ, όταν από το ‘’άνοιγμα’’ της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και επιτοκίου καταθέσεων αποκομίζουν κέρδη που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου ρυθμίσεων 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30% της οφειλής εφόσον τηρείται η ρύθμιση, ώστε και το Δημόσιο να εισπράξει και οι οφειλέτες να ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από τα χρέη.

Όπως και ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων με 240 δόσεις για χρέη σε τράπεζες-funds, με τραπεζικό διαμεσολαβητή να κρίνει τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων και εφαρμογή κανόνων στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, όπως προβλέπει σχετική κοινοτική οδηγία.

Τέλος, θα πρέπει να θεσπιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας στα πρότυπα του νόμου 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ (Νόμος Κατσέλη).

Του Γιάννη Πάζιου

Γραμματέα Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, μέλους Κεντρικής Πολιτικής ΕπιτροπήςΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής