Πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης η ΜΠΕ της λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου

Πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό  Συμβούλιο Μεσσήνης η ΜΠΕ της λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου

Φόβοι από την αντιπολίτευση μην καταντήσει «σαν το Φιλιατρινό φράγμα»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης συζητήθηκε η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου, έργο που χρόνια ανακοινώνεται, αλλά πλέον φαίνεται πως υπάρχουν εξελίξεις, με τα τεύχη δημοπράτησης να είναι έτοιμα και να αναζητείται χρηματοδότηση.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες εκπρόσωποι της εταιρείας που συνέταξε τη μελέτη του έργου, οι οποίοι παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά του, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει.

Μετά την παρουσίαση, την οποία παρακολούθησαν, εκτός από συμβούλους, πολίτες της περιοχής, ακολούθησαν ερωτήσεις, ενώ τελικά η ΜΠΕ υπερψηφίστηκε. Πλέον περνά στο επόμενο στάδιο, που είναι αυτού του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι αυτό που προβλημάτισε το Σώμα και προκάλεσε εντάσεις ήταν η μελέτη των αρδευτικών δικτύων, καθώς πρόκειται για άλλο έργο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης καθησύχασε το Σώμα δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα και έτσι τα δύο έργα θα πάνε παράλληλα, ενώ εκτίμησε ότι σε 3 με τα 4 χρόνια αυτά θα αποπερατωθούν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει μελέτη για δίκτυο περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο, που αφορά στην άρδευση της ελιάς Καλαμών, με τα 1.500 στρέμματα τώρα στην περιοχή να αρδεύονται από την ύδρευση. Με τη συγκεκριμένη μελέτη τα ελαιόδεντρα θα ποτίζονται από νερό της λιμνοδεξαμενής και όταν βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο, η εν λόγω μελέτη «θα κουμπώσει» και θα γίνει κομμάτι του δικτύου.

Τοποθετήσεις
Ειδικότερα, ο κ. Αθανασόπουλος ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι μια καλή μέρα για το Δήμο, αφού πρώτη φορά υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες κατασκευής με τοπογραφικά,  υδραυλικά κ.λπ. Όπως είπε, υπάρχουν έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης και είναι πανέτοιμοι να δημοπρατήσουν.

Ξεκινώντας ο ένας εκ των μελετητών, Νίκος Κάζος, αναφέρθηκε στην πορεία της μελέτης από τη στιγμή που την ανέλαβε η εταιρεία. Μεταξύ άλλων, μίλησε για ένα έργο που καλύπτει 12 στρέμματα. Όσο για τον όγκο του, είπε πως θα είναι 59.000 κυβικών μέτρων.

Ο έτερος μελετητής, Χρήστος Στρατάκος, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, αλλά χρειάζεται επιμέλεια. Σχετικά δε με αρδευτικό δίκτυο, τόνισε ότι το έργο που θα κατασκευαστεί θα μπορούσε να συνδεθεί.

Μετά τους μελετητές ο δήμαρχος Μεσσήνης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως έργο πιλότο, όπου στη νέα μελέτη «έχει κουμπώσει» και η παλιά, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρεθεί χρηματοδότηση.

Πρώτος πήρε το λόγο στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές, που ζήτησε να μάθει τι κρατήθηκε από την προηγούμενη μελέτη, ενώ για το έργο είπε ότι ο «αγώνας» για την κατασκευή του ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, με τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, αλλά και Περιφερειακές, να το καπηλεύονται.

Πρόσθεσε δε ότι πλέον υπάρχει μια σύγχρονη μελέτη για τη λιμνοδεξαμενή και τίποτε άλλο, ενώ κατηγόρησε το δήμαρχο Μεσσήνης ότι στη Γιορτή του Σύκου μιλά για άρδευση των συκεώνων, κάτι που με την υπάρχουσα μελέτη δεν προβλέπεται, αφού δεν υπάρχει αρδευτικό δίκτυο.

Κλείνοντας δήλωσε ότι το έργο είναι καλοδεχούμενο, αρκεί να μη γίνει σαν το Φιλιατρινό φράγμα, σημειώνοντας ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει την ΜΠΕ, αλλά ο ίδιος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος.

Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης στον Τάσο Τσερπέ, του είπε ότι προσπαθεί μόνο να μειώσει το έργο, ενώ δήλωσε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή διαφέρει από τις προηγούμενες στην αποτελεσματικότητα, εργάζεται και λύνει προβλήματα που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δημιούργησε. Κλείνοντας την απάντησή του, επανέλαβε ότι θα βρει χρηματοδότηση.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις κι άλλων συμβούλων, ενώ η ΜΠΕ, όπως προαναφέρθηκε, υπερψηφίστηκε.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση