Χαρταετοί Φιλίας & Αλληλεγγύης: Δράση ευαισθητοποίησης μαθητών σε θέματα ισότητας και διακρίσεων

Χαρταετοί Φιλίας & Αλληλεγγύης: Δράση ευαισθητοποίησης μαθητών  σε θέματα ισότητας και διακρίσεων

Προγραμματισμένη δράση για την ευαισθητοποίηση μαθητών και μαθητριών σε θέματα ισότητας και καταπολέμησης διακρίσεων διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στο 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας και το 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, με αποτέλεσμα τη θεμελίωση καλών και συνεργατικών σχέσεων εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών των δύο σχολείων, αλλά και την επαφή τους με τα ήθη και τα έθιμα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες εργάστηκαν σε ομάδες εργασίας και έφτιαξαν χαρταετούς με εμψυχωτή τον εκπαιδευτικό του 4ου ΕΠΑΛ Θανάση Βρυώνη (ΠΕ12.05), τους οποίους στη συνέχεια πέταξαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Ακολούθησε φαγητό, χορός και διασκέδαση με τη συμμετοχή όλων των μαθητών/-τριών και των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων.

Ειδικότερα, τη δράση οργάνωσαν και υλοποίησαν από το 6ο Γενικό Λύκειο η διευθύντρια Χαρίκλεια Κιουρή και οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτα Γράψα (ΠΕ02), Μαρία Μπαχτσεβάνη (ΠΕ06), Λυδία Στογιάνοβα (ΠΕ03), Μαρία Ταταρούνη (ΠΕ02) και Παναγιώτα Ψυχογυιοπούλου (ΠΕ02), ενώ από το 4ο ΕΠΑΛ ο διευθυντής Δημήτρης Βρυώνης και η εκπαιδευτικός Ελένη Αγγελοπούλου (ΠΕ02).

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS), στο οποίο συμμετέχει το 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας το σχολικό έτος 2022-23 και σχετίζεται με τις πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για δράση που δίνει στους μαθητές και τις μαθήτριες την ευκαιρία να αναπτύξουν τις αξίες της ισότητας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη διαφορετικότητα.

Οι μαθητές και μαθήτριες, πρεσβευτές της Ευρώπης, απεικόνισαν συναισθήματα και μηνύματα, που ήταν τα εξής: Όλοι ενωμένοι όλοι αγαπημένοι. Σεβασμός και αποδοχή. Όχι στη ρητορική του μίσους, Αλλαγή νοοτροπίας σεβασμός στον συνάνθρωπο. Δεν είσαι «ΜΕΓΑΛΟΣ» όταν κάνεις τον άλλον να νιώθει «ΜΙΚΡΟΣ». Όλοι ίσοι για το δικαίωμα στη ζωή χωρίς βία, Μυαλά ανοιχτά! Όχι στη στοχοποίηση ανθρώπων. Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα. Ζω όπως επιθυμώ χωρίς να ενοχλώ.