Χιλιάδες κόσμου στην αναβίωση του μύθου του «Μαλλιαρού»

Χιλιάδες κόσμου στην αναβίωση  του μύθου του «Μαλλιαρού»

Το μύθο του «Μαλλιαρού» αναβίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαγγανιακιτών, μαζί με πλήθος επισκεπτών, κατά το «Καρναβάλι του Μαλλιαρού» την Κυριακή της Αποκριάς.

Όπως περιγράφεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Μαγγανιακιτών: «Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Μαγγανιακό διαφοροποιούνται από άλλα καρναβαλικά δρώμενα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα του εθίμου του “Μαλλιαρού” που λαμβάνει χώρα μόνο κατά τη διάρκεια της Αποκριάς.

Η πατινάδα στους δρόμους του χωριού ξεκίνησε στις 6.00 το απόγευμα, συνοδεία παραδοσιακών πνευστών και κρουστών οργάνων.

Οι κουδουνοφόροι με τις μαλλιαρές κάπες τους, τις προβιές και τις κουδούνες στη μέση τους, χτυπώντας ρυθμικά τα κουδούνια τους προκάλεσαν απίστευτο σαματά σε όλο το χωριό, οι σφεντονάδες, οι κουκουβάγιες, τα ξωτικά, οι τραγόμορφοι με τα κέρατα με την αποτρόπαια εμφάνισή τους μαζί με τον τρομακτικό θόρυβο των κουδουνιών εξαγνίζουν, διώχνουν τις κακές δυνάμεις και ξύπνησαν τη φύση από το χειμερινό της ύπνο, για να είναι η Γη πιο γόνιμη!

Στις γειτονιές οι αφάνες πήραν φωτιά, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν ξέφρενα. Οι νοικοκυρές του χωριού προσέφεραν κεράσματα και κρασί στους 2.000 και πλέον επισκέπτες. Ακολούθησε το δρώμενο του “Μαλλιαρού” στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου. Συγχωριανοί και επισκέπτες έγιναν μια παρέα και το γλέντι γύρω από τη μεγάλη φωτιά, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής με τις “Παπαρούνες”, κράτησε έως τις πρωινές ώρες με φαγητό, κρασί και τσίπουρο.

Σας ευχαριστούμε που επισκεφθήκατε το χωριό μας και περάσαμε μια μοναδική Αποκριά. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στις Απόκριες του 2024. Σας ευχόμαστε Καλή Σαρακοστή!».