Δήμος Τριφυλίας: «Αντιπαράθεση» Λεβεντάκη με Κουκούμη για σχολεία

Δήμος Τριφυλίας: «Αντιπαράθεση» Λεβεντάκη  με Κουκούμη για σχολεία

Συλλόγους Γονέων κάλεσε η Δημοτική Αρχή στη συνεδρίαση που αναβλήθηκε

Λόγω έλλειψης απαρτίας δε διεξήχθη την Παρασκευή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, ωστόσο στην αίθουσα συνεδριάσεων σημειώθηκε «αντιπαράθεση» του δημάρχου και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σαράντο Κουκούμη, καθώς ο κ. Λεβεντάκης και η Δημοτική Αρχή είχαν προσκαλέσει εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Συλλόγων για την παρουσία τους, προκειμένου «να διαπιστώσουν τι συμβαίνει και τι τραβάει κάθε φορά», εξαπολύοντας πυρά για τους απόντες δημοτικούς συμβούλους και λέγοντας πως «όποτε έχει το συμβούλιο απαρτία είναι όλο αρνήσεις και καμία συμφωνία».

Χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε: «Βλέπουν ότι κάτι αλλάζει, κάτι γίνεται και αυτό δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί από κάποιους…». Επίσης, ότι «βάζουν εμπόδια στο δήμαρχο αλλά δεν είναι εμπόδια στο δήμαρχο, είναι εμπόδια στον τόπο».

Ακολούθως είπε: «Θα μιλήσω λίγο για τα σχολεία. Ξεκίνησα κι έδωσα αναθέσεις σε εργολάβους, εντολές με την προϋπόθεση αναθέσεων, να ξεκινήσουμε όλα τα σχολεία και να φτιάξουμε όλες τις εκκρεμότητες, τα μπάνια στα οποία έχω πάει σε πάρα πολλά και είναι απαράδεκτα, οι βρύσες οι οποίες πίνουν τα παιδάκια νερό είναι απαράδεκτες, ο αύλειος χώρος έχει επικινδυνότητες σε πάρα πολλά σχολεία, και ξεκινήσαμε λοιπόν όπως από το 1ο-3ο, από πέρυσι…».

Ανέφερε δε το επώνυμο εργολάβου ότι του είπε «προχώρα, είναι επικίνδυνη κατάσταση, προχώρα, σε παρακαλώ πολύ, να γίνουν τα μπάνια πάνω απ’ όλα και μετά προχώρα στους εξωτερικούς χώρους. Πήγαν μας κατήγγειλαν και σταμάτησε ο εργολάβος, έχοντας ψωνίσει και κάπου 10.000 ευρώ υλικά και έχοντας προχωρήσει και λίγο το έργο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φοβηθούν και να σταματήσει ο εργολάβος. Γιατί δεν είχε σύμβαση ο άνθρωπος, δεν είχε πάρει την ανάθεση και λέει, ας πούμε “αν γίνει κάτι, εγώ θα χάσω και τα λεφτά μου και θα πάω και κατηγορούμενος”. Δηλαδή, πόσο μικροπρεπείς, πόσο μικρόψυχοι; Στο Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών ξεκίνησαν οι εργασίες, πήγανε, το φέρανε εδώ στο συμβούλιο και με κατήγγειλαν γιατί κάνω δουλειές, εδώ είναι. Μα δεν κάνω δουλειές για τα παιδιά τα δικά μου, ούτε στο σπίτι μου. Αυτά πρέπει να γίνουν. “Όχι. Να τα πάμε διαγωνισμό”. Μαζευτήκανε, ένα ποσό 400.000 ευρώ, να πάει σε διαγωνισμό. Η διαγωνιστική διαδικασία, για να βάλεις στις 5 Ενότητες τα σχολεία, δεν είναι εύκολο, γιατί ο διαγωνισμός θέλει ένα χρόνο, ένα χρόνο ακριβώς, γιατί με μια ένσταση και βλέπετε το αποτέλεσμα των ενστάσεων κ.τ.λ. τι συνέβη στα Τέμπη, από αυτό, κάπως έτσι έχουν κι εκεί τα πράγματα με τους εργολάβους…».

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σαράντος Κουκούμης, σημείωσε: «Έρχεται αυτή η συζήτηση χωρίς να υπάρχει απαρτία στο Δημοτικό Συμβούλιο, τουλάχιστον να εκφραστεί και η αντίθετη άποψη, να υπάρχει απαρτία να μπορούμε να πάρουμε και κάποια απόφαση και με τα θέματα που βάλατε εσείς και με τα θέματα που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη. Φαίνεται σαν μια προεκλογική για να πείτε στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων των σχολείων ότι η αντιπολίτευση φταίει για το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι ανάλογες εργασίες στα σχολεία, που υπάρχει πράγματι ανάγκη να γίνουν πολλές εργασίες.

Όμως, κε δήμαρχε, νομίζω είναι ψευτοδίλημμα και το βάζετε τώρα στην κοινωνία και τους συλλόγους σαν να θέλετε να ενεργοποιήσετε τον κοινωνικό αυτοματισμό και να πάρουν θέση οι σύλλογοι ποιος είναι ο υπαίτιος που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εργασίες και επισκευές των σχολικών κτηρίων.

Νομίζω ότι δεν πρέπει να διχάζουμε την κοινωνία με τέτοια ψευτοδιλήμματα κατά τη γνώμη μου και να δούμε πού είναι τα πραγματικά αίτια της τελμάτωσης και της εγκατάλειψης της σχολικής στέγης…

[…] Δεν έχετε κάνει μέχρι σήμερα ούτε τα πιο ουσιώδη…».

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόταση του Συλλόγου Μηχανικών για αντισεισμικό έλεγχο, ενώ τόνισε πως «αυθαιρεσία στην αυθαιρεσία πάτε να κάνετε εν όψει προεκλογικής περιόδου. Πάτε κι αναθέτετε σε εργολάβο χωρίς σύμβαση…», για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο ότι υπήρχαν προϋπολογισμοί με κωδικούς για τη σχολική στέγη, αλλά η Δημοτική Αρχή δεν έκανε τίποτα.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων αναφέρθηκαν σε σοβαρά προβλήματα των σχολείων, όπως και την απουσία της αντιπολίτευσης, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως γονείς ανέφεραν ότι από το 2020 έχουν γίνει αιτήματα στο Δήμο εγγράφως για προβλήματα σε σχολεία, αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν και ούτε έλαβαν απάντηση από τη Δημοτική Αρχή.

Του Ηλία Γιαννόπουλου