Ένωση Μεσσήνιων Σγγραφέων: O ποιητής Κωστής Παλαμάς τιμήθηκε και έλαμψε στο σήμερα

Ένωση Μεσσήνιων Σγγραφέων: O ποιητής Κωστής Παλαμάς  τιμήθηκε και έλαμψε στο σήμερα

Μια μουσικοφιλολογική εκδήλωση «υψηλής ποιότητας και αισθητικής με επαγγελματική αρτιότητα, μια μυσταγωγία» ήταν οι χαρακτηρισμοί που το ίδιο το καλαματιανό κοινό έδωσε στο αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και στα 80 χρόνια από το θάνατο του ποιητή και πνευματικού ηγέτη, Κωστή Παλαμά, το οποίο πραγματοποίησε η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων.

Το βράδυ της Κυριακής, στο γεμάτο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, οι ομιλίες του καθηγητή ΕΚΠΑ Νικόλαου Καλοσπύρου από το Ίδρυμα «Κωστής Παλαμάς» και του λογοτέχνη Άγγελου Λάππα από την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων σκιαγράφησαν το συνολικό έργο και την «Ασάλευτη Ζωή» του ποιητή στον καιρό του και στον καιρό μας, με τη βοήθεια του οπτικού υλικού της ειδικής γραμματέως της ΕΜΣ, Μαρίας Νταλλή.

Τους στίχους του Κωστή Παλαμά ζωντάνεψε η φωνή του συντοπίτη ηθοποιού Αλέκου Κολλιόπουλου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, σε μια μουσική μυσταγωγία, η μέτζο σοπράνο Έλενα Μαραγκού με τη Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο, συνοδεία της απαγγελίας του Αλέκου Κολλιόπουλου, ερμήνευσαν μαγικά τις πέντε βραβευμένες συνθέσεις της Καλαματιανής νεαρής συνθέτριας Ισμήνης Μπεκ από το έργο του ποιητή «Η Ασάλευτη Ζωή». Την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως συνδιοργανωτή φορέα εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο διευθυντής του Τομέα Λόγου και Γραμμάτων στην Κ.Ε. «Φάρις», ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος.

Το φουαγιέ του αμφιθεάτρου κοσμούσε πρόπλασμα του γλυπτού έργου «Κωστής Παλαμάς» του Καλαματιανού γλύπτη Χρήστου Ρηγανά, το οποίο παραχώρησε ευγενώς για την εκδήλωση.

Ποίηση και μουσική, εικόνα και λόγος σε μια ζωντανή διακαλλιτεχνική προσέγγιση του μεγάλου των Νεοελληνικών Γραμμάτων μας στον καιρό του και στο σήμερα, με άρωμα Μεσσηνίας και με συνολικό συντονισμό της προέδρου της ΕΜΣ, Αντωνίας Παυλάκου.