Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία ως «Το σακάκι (που)… βελάζει»

Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία  ως «Το σακάκι (που)…  βελάζει»

Η παράσταση της φοιτητικής θεατρικής ομάδας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας «Το σακάκι… βελάζει» κάνει πρεμιέρα αύριο Πέμπτη 30 Μαρτίου

Το επίκαιρο έργο του συγγραφέα Στανισλάβ Στρατίεβ «Το σακάκι… βελάζει» ανέλαβε να παρουσιάσει στο μεσσηνιακό κοινό η φοιτητική θεατρική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, για τέσσερις παραστάσεις από την Πέμπτη 30 Μαρτίου έως και την Κυριακή 2 Απριλίου, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Μέσα από το διαχρονικό περιεχόμενο του έργου, αλλά και τη σκηνοθετική ματιά της Γιώλικας Πουλοπούλου, η παράσταση συνθέτει μια φαρσοκωμωδία που σατιρίζει με ευστοχία τη γραφειοκρατία που ταλανίζει τη δημόσια διοίκηση. Ταυτόχρονα, έρχεται στο προσκήνιο η ανθρώπινη αλληλεπίδραση απέναντι σε παγιωμένες θέσεις και καταστάσεις που προβληματίζουν. Άλλωστε, τα ερωτήματα που θέτει η δεκαμελής ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών γύρω από τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το δίκαιο, το άδικο, αλλά και το συμβιβασμό, που πολλές φορές συντελούν μια ακόμα παθητική γενιά, είναι ο λόγος που το έργο απευθύνεται (κυρίως) σε ενήλικο κοινό.

Μιλώντας για το έργο η Αγγελική Κατσικολόγου, που συμμετέχει στην παράσταση, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Πώς αισθάνεται κάποιος που έχασε τον εαυτό του για να χωρέσει σε μια κούτα που δε διάλεξε, που δεν ανταμείφθηκε, ενώ πρέσβευε ευλαβικά τα πιστεύω του; Ποια μοίρα αξίζει σε έναν τέτοιο άνθρωπο; Ένα “αίσιο” τέλος πάντα ανακουφίζει. Δεν αντιστοιχεί, όμως, πάντα στην πραγματικότητα…».

Από πλευράς του, ο Μιχάλης Κραουνάκης σημειώνει: «Η παράσταση θέτει το ερώτημα του “πόσο ακόμα” θα αποδεχόμαστε παράλογες και άδικες καταστάσεις. Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα του πόσο και εάν η Τέχνη μάς συγκινεί σήμερα, και ακόμα, εάν αυτό αρκεί ως συνειδητοποίηση ώστε να δράσουμε».

Τέλος, ο Ηλίας Τζουβάρας σημειώνει την ταύτιση του έργου με την πραγματικότητα, καθώς πολλές φορές τυχαίνει να γνωρίζουμε ότι στα πράγματα μπορεί να υπάρχει διέξοδος, εντούτοις απελπιζόμαστε και φτάνουμε στο σημείο να αποδεχόμαστε καταστάσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προβολές από Πέμπτη 30 Μαρτίου έως Κυριακή 2 Απριλίου – 9.00 μ.μ.

Αμφιθέατρο Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας

Τηλ. επικοινωνίας: 2721021653, 2721082864

Χρ.Μ.