Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της Θουρίας… βγήκε σε αδιέξοδο

Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση  της Θουρίας… βγήκε σε αδιέξοδο

Όσο και να προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι συζητούσε επί τέσσερις ώρες περίπου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προχθές, σε μια κατάμεστη αίθουσα, μάλλον χάθηκε στη… μετάφραση. Επί ώρες προσπαθούσε να βγάλει άκρη εάν η απόφαση που ελήφθη μόλις πριν από ένα μήνα ομόφωνα, για την επέκταση της αστικής περιοχής της Καλαμάτας ως τη Θουρία, προκειμένου να μπορεί να επεκταθεί η γραμμή του Αστικού ΚΤΕΛ, πρέπει να ακυρωθεί, είτε να ανακληθεί, είτε να ανασταλεί, είτε να επανεξεταστεί, είτε να συνεχίσει να ισχύει!

Τελικά, το Σώμα ανέβαλε την αντιμετώπιση του προβλήματος, αποφασίζοντας, με πρόταση του δημοτικού συμβούλου Σταμάτη Μπεχράκη και προσθήκη του προεδρεύοντος δημοτικού συμβούλου  Στάθη Σταματόπουλου, να διακόψει τη συζήτηση για ένα μήνα, διατηρώντας την ισχύ της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία, χωρίς όμως να γίνουν ενέργειες μέσα σε αυτό το διάστημα για την υλοποίησή της.

Το θέμα επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έπειτα από κοινό έγγραφο προέδρων 13 Κοινοτήτων της περιοχής γύρω από τη Θουρία, που ουσιαστικά ζητούν να μην επεκταθεί η αστική περιοχή της Καλαμάτας ή να επανεξεταστεί η σχετική ομόφωνη απόφαση, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να προκαλέσει τη μείωση των γραμμών του Υπεραστικού ΚΤΕΛ προς τα χωριά τους, από το οποίο τονίζουν ότι εξυπηρετούνται επαρκώς.

Επιπλέον, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ υπέβαλε αίτηση θεραπείας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αξιοποιώντας και το συγκεκριμένο έγγραφο των 13 προέδρων και ζητώντας, επίσης, την επανεξέταση της ομόφωνης απόφασης του Σώματος.

Ένταση σημειώθηκε από τοποθετήσεις, κυρίως, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλου και του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρη Οικονομάκου, οι οποίοι σχολίασαν ότι θεωρούν πως οι πρόεδροι έχουν πιθανόν καθοδηγηθεί για την αντίδρασή τους σχετικά με την επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία. Όπως σημείωσαν, πρέπει να εξηγήσουν για ποιον λόγο απηύθυναν το έγγραφό τους στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ και δεν απευθύνθηκαν στο Δήμο, όχι με αίτημα να διασφαλίσει τη συγκοινωνιακή τους εξυπηρέτηση, αλλά με το αίτημα να επανεξετάσει την απόφαση επέκτασης της αστικής περιοχής στη Θουρία. Σχολίασαν, δε, ότι το έγγραφο υπογράφουν μέχρι και πρόεδροι Κοινοτήτων που δεν εξυπηρετούνται από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ.

“Γιατί μας πυροβολείτε;”, ρώτησε ο πρόεδρος της Ασπροπουλιάς, Γιώργος Κατσιμαγκλής και επισήμανε ότι το έγγραφο των προέδρων απεστάλη στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ, επειδή ο φορέας είχε καταθέσει υπόμνημα στο Δήμο σχετικά με την επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία.

Το θέμα με τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής έχει προκαλέσει τέτοιο διχασμό μεταξύ προέδρων Κοινοτήτων που ο πρόεδρος της Θουρίας, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, είπε ότι κάποιοι δεν πρέπει να έχουν τη λογική “ψόφησε η κατσίκα μου, να ψοφήσει και του γείτονά μου”.

Με αφορμή αυτό το σχόλιο ο πρόεδρος του Αριοχωρίου, Παναγιώτης Σκούρας, είπε από την πλευρά του ότι ο πρόεδρος της Θουρίας έχει δηλώσει πως δεν τον νοιάζει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα χωριά, αρκεί να επεκταθεί η αστική περιοχή στη Θουρία.

Ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος απάντησε ότι ποτέ δεν το έχει πει αυτό και ότι δεν έχει τέτοιο χαρακτήρα. Όμως, παρενέβη η αντιδήμαρχος Μαρία Αγγελή και είπε ότι ο πρόεδρος της Θουρίας δήλωσε στην ίδια αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος του Αριοχωρίου.

Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Γιάννης Κάντζας, από την πλευρά του τόνισε ότι το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, ενώ επανέλαβε ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί ποτέ και από κανέναν δεν ενημερώθηκε ότι η Θουρία έχει ζητήσει τη συγκοινωνιακή της εξυπηρέτηση από το Αστικό ΚΤΕΛ και για τους λόγους που η Κοινότητα υπέβαλε αυτό το αίτημα.

Πάντως, σημείωσε ότι σε περίπτωση που χαθεί για την εταιρεία του η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της Θουρίας, ίσως προκύψει οικονομική κατάσταση που θα προκαλέσει μείωση κάποιων δρομολογίων. Ωστόσο, τόνισε ότι ο φορέας του έχει τη θέληση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα και ύστερα από διάλογο να δώσει λύσεις, γι’ αυτό και επέμεινε στην επανεξέταση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για επέκταση της αστικής περιοχής Καλαμάτας στη Θουρία.

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας, Θανάσης Πατικόπουλος, το μόνο που σημείωσε όταν του δόθηκε ο λόγος ήταν ότι ο φορέας του, εφόσον γίνει επέκταση της αστικής περιοχής, μπορεί να εξυπηρετεί τη Θουρία ανά μισή ώρα καθημερινά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επέμεινε ότι μετά το έγγραφο των 13 προέδρων Κοινοτήτων και την αίτηση θεραπείας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να ανακληθεί, προκειμένου να επανεξεταστεί και να βρεθεί η καλύτερη λύση, μέσα από διαβούλευση και μελέτες, για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση όλης της ευρύτερης περιοχής της Θουρίας.

Ωστόσο, σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής ή συνεργαζόμενοι με τη Δημοτική Αρχή, όπως ο Κώστας Αθανασόπουλος, η αντιδήμαρχος Μαρία Αγγελή και η Ελένη Αλειφέρη, μίλησαν για αναστολή ή για αναβολή, προκειμένου να γίνει διαβούλευση και να βρεθεί όσο το δυνατόν κοινά αποδεκτή λύση.

Αρχικά η πρώτη που ζήτησε αναβολή του θέματος ήταν η επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Μαρία Οικονομάκου.

Η θέση του Βασίλη Τζαμουράνη και του Μανώλη Μάκαρη ήταν ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί δε συντρέχουν οι όροι που προβλέπει η νομοθεσία για την αλλαγή της.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θα πρέπει να καταλάβουν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, αλλά και οι πολίτες που κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ότι το… δίκιο τους δεν πρόκειται να το βρουν από την… πολυθρόνα τους, ούτε δια αντιπροσώπων. Έχουν δικαίωμα στην επαρκή συγκοινωνιακή κάλυψη των περιοχών τους, αλλά για να το πετύχουν, χρειάζεται να φωνάξουν…
Α.Π.