«Καμπανάκι» για τους εργάτες γης από Μεσσηνία και Κρήτη

«Καμπανάκι» για τους εργάτες γης από Μεσσηνία και Κρήτη

Αγρότες: Έχουν προστεθεί επιπλέον χρονοβόρες ενέργειες για τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών

Αντί το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης να βρει λύση εν όψει των εαρινών καλλιεργειών, όπως φαίνεται, διευρύνεται, με τους αγρότες από τη Μεσσηνία και την Κρήτη να προειδοποιούν για νέα προβλήματα και επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα, αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης και της Μεσσηνίας (ΑΣ Φιλιατρών, ΑΣ Γαργαλιάνων, ΑΣ Σελίνου Χανίων, ΑΣ Τυμπακίου Ηρακλείου, ΑΣ Σητείας Λασιθίου και ΑΣ Ιεράπετρας Λασιθίου), με κοινή επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”, αναφέρουν τις επιπτώσεις που έχει η καθυστέρηση έκδοσης ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και νομό, για απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα και άλλους κλάδους.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν, «η νέα προγραμματική περίοδος 2023-2024 έχει ήδη ξεκινήσει ενώ οι διαδικασίες για μετάκληση ΠΤΧ γίνονται με παράταση της προηγούμενης ΚΥΑ 2021-2022. Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη παράταση δεν έχει καμία εφαρμογή σε Περιφέρειες όπου δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θέσεις εργασίας», ενώ ήδη έχουν ενημερώσει και εγγράφως για τις παθογένειες της νομοθεσίας που διογκώνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ζητώντας άμεσα την τροποποίησή τους με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Επιπλέον χρονοβόρες ενέργειες

«Παραδόξως, έως σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την πρόθεσή σας να τροποποιηθεί το σύνολο των προβληματικών σημείων στη διαδικασία», επισημαίνουν οι αγρότες. Αντιθέτως – όπως υπογραμμίζουν – έχουν προστεθεί επιπλέον χρονοβόρες ενέργειες, όπου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχωρούνται επανειλημμένα τα ίδια στοιχεία του εργαζομένου και εργοδότη σε κάθε στάδιο, όπως στην έκδοση άδειας διαμονής, την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και την έκδοση άδειας εργασίας: «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει τη γραφειοκρατία στο μέρος και την ευθύνη των πολιτών και τελικά να αυξάνεται κατά πολύ και ο χρόνος ολοκλήρωσης υποθέσεων, αλλά και το κόστος.

Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες επιβάλλεται επιπλέον παράβολο (πέραν του αρχικού για τη μετάκληση), ενώ παράλληλα πολλοί από τους εργοδότες έχουν χάσει ήδη τα χρήματά τους από τις κατ’ εξακολούθηση απορρίψεις υποθέσεων από τις ελληνικές πρεσβείες, άνευ ουσιαστικής αιτιολογίας».

«Κύριοι υπουργοί, αναλογιζόμενοι τις ήδη δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στην τρέχουσα περίοδο, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, θα είναι ολέθριο λάθος εάν προσχωρήσει η διάλυση της Βουλής χωρίς τη δημοσίευση της νέας ΚΥΑ σε ΦΕΚ», τονίζεται στην κοινή επιστολή, προειδοποιώντας για μια ακόμη φορά ότι η επισιτιστική κρίση δεν είναι μια αυθαίρετη ορολογία, αλλά υπάρχει και επηρεάζει ήδη την καθημερινότητα των πολιτών, συμπαρασύροντας συγχρόνως και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων προς τα πάνω, λόγω ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης των προϊόντων.

«Για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις δικές σας επιλογές, που έως τώρα δεν έχουν επιφέρει καμία ουσιαστική λύση σε αυτό το ζήτημα. Σας καλούμε για ύστατη φορά να μεριμνήσετε ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Είναι το ελάχιστο που επιβάλλεται να πράξετε σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία», καταλήγει η κοινή επιστολή των αγροτών Κρήτης και Μεσσηνίας.