«Καλαμάτα – Μάρτιος, μήνας ελευθερίας»: Επετειακές εκδηλώσεις σε Κουταλά, Βέργα, Μαρδάκι και Ελαιοχώρι

«Καλαμάτα – Μάρτιος, μήνας ελευθερίας»: Επετειακές εκδηλώσεις σε Κουταλά, Βέργα, Μαρδάκι και Ελαιοχώρι

Εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο των δράσεων με τίτλο «Καλαμάτα – Μάρτιος, μήνας ελευθερίας».

Το Σάββατο, στον οικισμό Κουταλά, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Αντάμωμα Ελευθερίας» που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας, η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουταλά «Ο Άγιος Νικήτας».

Νωρίτερα τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο εθνικός ύμνος.  Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του δημάρχου, αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα, το βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά  και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουταλά «Ο Άγιος Νικήτας», Αλέκα Σπυροπούλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Οι Αμφειείς» και το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας.

«Δρόμοι του Μπαρουτιού»
Το Σάββατο επίσης, το απόγευμα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Χριστόδουλο Μέξη και όλους τους αγωνιστές του 1821 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού.

Ακολούθως στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Δρόμοι του Μπαρουτιού». Τη διοργάνωση είχε ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Ιερά Μονή Μαρδακίου
Το πρωί της Κυριακής, στην Ιερά Μονή Μαρδακίου, που προσέφερε πολλές υπηρεσίες για την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά και κατά τη διάρκειά της, διοργανώθηκε τελετή τιμής και μνήμης, για να αναδειχθεί η προσφορά των εθνικών αγωνιστών από τα χωριά της περιοχής Αλαγονίας.

Τιμήθηκε η μνήμη ηρώων και αγωνιστών του ’21 στο Ελαιοχώρι
Η συμβολή και η μνήμη των ηρώων και αγωνιστών του Αγώνα για την Ελευθερία το 1821 τιμήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Ελαιοχώρι.

Στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου τελέστηκε εσπερινός στη μνήμη των πεσόντων Γιαννιτσάνων κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Aγώνα του 1821, ενώ ακολούθησε εκδήλωση από την Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα».