Καλαμάτα: Μεγάλη η συμμετοχή στη χθεσινή συγκέντρωση για τα Τέμπη

Καλαμάτα: Μεγάλη η συμμετοχή στη χθεσινή συγκέντρωση για τα Τέμπη

Δυναμική ήταν η συμμετοχή χθες το πρωί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από το παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας.

Με σύνθημά τους «Η αγανάκτηση να μετατραπεί σε δύναμη» οι συμμετέχοντες κινητοποιήθηκαν ζητώντας με αυτό τον τρόπο να αποδοθούν οι ευθύνες, αλλά και να μπει «φρένο» στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, οδηγώντας σε γεγονότα σαν κι αυτό της 28ης Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων, έλαβαν μέρος οι: Α’ ΕΛΜΕ, Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής Πελοποννήσου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας, Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα και Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας.

Εκ μέρους του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι «το έγκλημα δεν πρέπει να ξεχαστεί και να μη συγκαλυφθεί», ενώ από το Συνδικάτο Οικοδόμων ο Παναγιώτης Καράμπελας πρόσθεσε: «Γινόμαστε η φωνή των νεκρών και δε θα το αφήσουμε να συγκαλυφθεί, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες».

Εκπροσωπώντας την εκπαιδευτική κοινότητα Μεσσηνίας, τόσο ο Γρηγόρης Οικονομόπουλος από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας όσο και η Χριστίνα Λαδά από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, σημείωσαν ότι καταδικάζουν το περιστατικό το οποίο είναι αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων από την Πολιτεία.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς, σημείωσε ότι «δεν μπορεί στο βωμό του κέρδους να εκποιούνται όλα και να μην παρέχεται ασφάλεια. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες για να μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια».

Τέλος, εκ μέρους των Σωματείου Νοσοκομειακών Ιατρών Μεσσηνίας, η Χρυσάνθη Μάλλιου και ο Μανώλης Μάκαρης σχολίασαν ότι το δυστύχημα των Τεμπών αφορά σε ένα τραγικό συμβάν που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στοχεύει στη διασφάλιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με το πέρας των χαιρετισμών που απηύθυναν οι εκπρόσωποι των σωματείων ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μαθητική και φοιτητική κοινότητα

Με την ολοκλήρωση της πορείας των φορέων ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία 23ης Μαρτίου από μαθητές και φοιτητές της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι νέοι με κεντρικό σύνθημα «Στέρεψαν τα κλάματα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δε σας συγχωρεί», αφού κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των Τεμπών, πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Αριστομένους.

Σημειώνεται ότι η συνέχεια των πρωινών συγκεντρώσεων δόθηκε το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου σωματεία, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση, με βασικό αίτημα την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα.

Η συμμετοχή στην απεργία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των υπαλλήλων της Π.Ε. Μεσσηνίας στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, χθες, Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία στην Π.Ε. Αργολίδας από τους 145 υπηρετούντες απήργησαν 9 (συμμετοχή 6,21%), στην Π.Ε. Αρκαδίας από 151 υπηρετούντες απήργησαν 15 (συμμετοχή 9,93%),  στην Π.Ε. Κορινθίας από 162 υπηρετούντες απήργησαν 23 (συμμετοχή 14,20%), στην Π.Ε. Λακωνίας από 81 υπηρετούντες απήργησαν 6 (συμμετοχή 7,41%) και στην Π.Ε. Μεσσηνίας από 167 υπηρετούντες απήργησαν 41 (συμμετοχή 24,55%).

Συνολικά, από τους 706 εργαζόμενους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου απήργησαν σήμερα Τετάρτη οι 94 (συμμετοχή 13,31%).

Η συμμετοχή στην απεργία από το δήμο Καλαμάτας

Στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023, η συμμετοχή των υπαλλήλων του Δήμου Καλαμάτας ήταν η εξής:

Από τους 751 υπαλλήλους του Δήμου απήργησαν οι 49, δηλαδή ποσοστό 6,5%. Είχαν οριστεί 37 άτομα προσωπικό ασφαλείας.

Στην απεργία συμμετείχε 1 από τους 10 εργαζομένους στον «Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού Δήμου Καλαμάτας».

Δεν απέργησε κανένας εργαζόμενος στην Κ.Ε. Φάρις, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την «ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε.», το Πνευματικού Κέντρου και την ΚΑΚ – Βιομηχανικά Σφαγεία Α.Ε.

Η συμμετοχή στην απεργία από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα τμήματα του Νοσοκομείου μας, συνολικά και ανά κατηγορία, το ποσοστό του προσωπικού που συμμετείχε στην απεργία, που προκήρυξε και πραγματοποίησε, χθες, η ΑΔΕΔΥ στην οποία συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Μεσσηνίας (Νοσ/κη Μονάδα Καλαμάτας) είναι τo κάτωθι:

Της Χριστίνας Μανδρώνη