«Ντου» της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στα Εξάρχεια με λεία 28 κιλά χασίς και 273 δενδρύλλια

«Ντου» της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στα Εξάρχεια με λεία 28 κιλά χασίς και 273 δενδρύλλια

Πάνω από 28 κιλά κάνναβης και 270 φυτά κάνναβης εσωτερικής καλλιέργειας κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε ειδική επιχείρηση που υλοποίησε στην καρδιά των Εξαρχείων στην Αθήνα, μόλις μισό χιλιόμετρο από το κτήριο της ΓΑΔΑ.

Επί τέσσερις ολόκληρους μήνες τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, έχοντας σημαντικές πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος, παρακολουθούσαν στενά τους δράστες, τόσο φυσικά όσο και μέσω τεχνικών μεθόδων, με την επισύνδεση τηλεφώνων.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο Πολωνούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και περί αναβολικών ουσιών και φαρμακοδιέγερσης.

Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση θα αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 350.000 ευρώ.

Χασίς «skunk»
Στην έφοδο που έκαναν το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος Μεσσηνίας, συνέλαβαν έναν 39χρονο και έναν 37χρονο από την Πολωνία.

Έπειτα από πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας προέκυψε ότι οι δύο συλληφθέντες, τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2022, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα σε Εξάρχεια, Άγιο Παντελεήμονα, Γκύζη, Κυψέλη και Πατήσια, αλλά και της Δυτικής Αττικής.

Οι δράστες καλλιεργούσαν φυτά κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους κι ακολούθως διακινούσαν την παραγόμενη ποσότητα (τύπου «skunk», που είναι ιδιαίτερα αποδοτική ποικιλία) σε τοξικομανείς στις περιοχές που αναφέρθηκαν.

Παράλληλα, διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης, κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης κι αναβολικών ουσιών, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί, οι δύο δράστες πωλούσαν την κοκαΐνη από 80-120 ευρώ το γραμμάριο, το χασίς από 5-15 ευρώ το γραμμάριο και τη μεθαμφεταμίνη από 10-20 ευρώ το γραμμάριο.

«Ντου στα Εξάρχεια»
Πέραν της ιδιαιτερότητας ότι έπρεπε να δράσουν εκτός «έδρας» και γνώριμων περιοχών, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας έπρεπε να υλοποιήσουν επιχείρηση σε μία από τις δύσκολες και σκληρές περιοχές της Αθήνας, τα Εξάρχεια, αφού εκεί επικεντρωνόταν η δράση των δύο Πολωνών.

Μάλιστα, η αποθήκη που διατηρούσαν, όπου βρέθηκε η μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, αλλά και τα φυτά που καλλιεργούνταν σε εσωτερικό χώρο, απείχε μόλις 250 μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων και 500 μ. από τη ΓΑΔΑ.

Συγκεκριμένα, στην αποθήκη των Εξαρχείων, αλλά και σε αρκετά σπίτια που διατηρούσαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 28 κιλών και 165,8 γραμμαρίων, 276 φυτά κάνναβης, ύψους έως 1,7 μέτρων περίπου, τα οποία καλλιεργούσαν σε δύο ειδικά διαμορφωμένους και κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους, κοκαΐνη συνολικού βάρους 45 γραμμαρίων, ποσότητες κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης συνολικού βάρους 41,8 γραμμαρίων, 391 αναβολικά δισκία, 15 φιαλίδια περιέχοντα ποσότητες υγρής τεστοστερόνης των 10 ml το καθένα, μία σιδερογροθιά, 2 ζυγαριές ακριβείας, 6 κινητά τηλέφωνα, 2 ηλεκτρονικοί πλαστικοποιητές για την αεροστεγή συσκευασία των ποσοτήτων, συσκευασίες ριζοβολίας κι υγρών λιπασμάτων, το ποσό των 8.050 zloti (πολωνικό νόμισμα) και το ποσό των 29.350 ευρώ, ως προερχόμενα από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αντικείμενα σχετικά με τη συσκευασία ναρκωτικών ουσιών και εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (χρονοδιακόπτες, ανεμιστήρες, θερμόμετρα κ.ά.).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη