Προσοχή εφιστά ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας λόγω αποπειρών εξαπάτησης μελών του

Προσοχή εφιστά ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας λόγω αποπειρών εξαπάτησης μελών του

Την αυξημένη προσοχή των επαγγελματιών και των εμπόρων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί αρκετές καταγγελίες από μέλη του που έπεσαν θύματα επιθέσεων μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου.

Επίσης, από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, προωθήθηκε ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Σεούλ για προσπάθεια εξαπάτησης ελληνικών εταιρειών από εταιρεία με την επωνυμία Golden Mango International Company, η οποία έχει έδρα το Hong Kong και εκδηλώνει ενδιαφέρον να εισάγει στη Ν. Κορέα προϊόντα ελληνικών εταιρειών.

Τρόποι εξαπάτησης
Όπως φανερώνουν τα στοιχεία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το 2022 σε σχέση με το 2019 οι τελεσθείσες ηλεκτρονικές απάτες αυξήθηκαν κατά 790%, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται σε 52%, εάν η σύγκριση γίνει με το 2021.

Ο τρόπος εξαπάτησης περιλαμβάνει την αποστολή παραποιημένων ψηφιακών δεδομένων, παραπλανητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ιών που οδηγούν σε απώλεια περιουσίας.

Σε αυτή την κατηγορία εγκλημάτων ανήκει η απατηλή αποκόμιση στοιχείων τραπεζικών καρτών, η αποστολή email που παραπέμπουν σε τυπικά μηνύματα των τραπεζών (phishing), η εισαγωγή παραπλανητικών υπερσυνδέσμων σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους, όπως και η ενσωμάτωση κακόβουλου λογισμικού κώδικα σε ιστοσελίδα.

Εξίσου διαδεδομένη μορφή απάτης είναι η αποστολή ηλεκτρονικών σημειωμάτων σε φορολογούμενους πολίτες εκ μέρους «δήθεν» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τέλος, δημοφιλής μέθοδος απάτης είναι η εξαπάτηση μέσω τηλεφώνου με το πρόσχημα της κατάθεσης κάποιου χρηματικού ποσού που «οφείλει» δήθεν ο απατεώνας στην επιχείρηση και με πλάγιο τρόπο κατά την ώρα της εργασίας προσπαθεί να αποσπάσει τον κωδικό επιβεβαίωσης της συναλλαγής που στέλνει η τράπεζα στο κινητό του θύματος.

Να ενημερώνονται για τις τεχνολογίες
«Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις διανύουν μια δύσκολη οικονομική περίοδο και είναι κρίμα συνάδελφοι να πέφτουν θύματα απάτης από επιτήδειους και να τους αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Δυστυχώς και ειδικά στην επαρχία, αν και η Αστυνομία έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει, είναι υποστελεχωμένη σε αυτό το τμήμα και δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος και δίνει αναλυτικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν τα μέλη του.

Καταλήγοντας, προτρέπει τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις συναλλαγές τους μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου και να ενημερώνονται τακτικά για τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Τέλος, προτείνει να ενταχθεί το μάθημα της κυβερνοασφάλειας στα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να ενημερώνονται από νωρίς για την ορθή χρήση του διαδικτύου, αλλά και το πώς να μπορούν να προστατευτούν.