Σημαντικός ο ρόλος της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας στην Πελοπόννησο

Σημαντικός ο ρόλος της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας στην Πελοπόννησο

Διεθνές Συνέδριο στην Τρίπολη

Στο σημαντικό ρόλο της κτηνοτροφίας και του κλάδου της τυροκομίας στην οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως και στις εκ μέρους της δράσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, χαιρετίζοντας προχθές το πρωί, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Τυροκομίας και Φεστιβάλ Τυριού.

Ο περιφερειάρχης παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τον τομέα της τυροκομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημαίνοντας παράλληλα τα γνωστά -πανελλαδικά και διεθνώς – για τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είδη τυριών που παρασκευάζονται στην Περιφέρεια, όπου λειτουργούν συνολικά  70 τυροκομεία, με τα 11 να είναι μεγάλης δυναμικότητας –βιομηχανικού τύπου. Τόνισε δε, ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για σύγχρονες ή εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις.

Στόχος του συνεδρίου, πρόεδρος στην οργανωτική επιτροπή του οποίου είναι ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Αναπτυξιακών Νόμων Στάθης Αναστασόπουλος, είναι η δικτύωση και συνεργασία των τυροκόμων και των παραγωγών, η συμμετοχή σε εκθέσεις, προγράμματα γνωριμίας και γευσιγνωσίας και προβολής των τοπικών τυριών, η ανάπτυξη και η τουριστική αξιοποίηση των “δρόμων τυριού” των Βαλκανίων.

Το συνέδριο εντάσσεται στο σχέδιο διακρατικής συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014 – 2020, με συντονίστρια ομάδα τοπικής δράσης (ΟΤΔ) τον ΑΟΤΑ “Πάρνωνας Α.Ε.”. Σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και τρεις παρατηρητές από Μολδαβία.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΟΤΑ “Πάρνωνας Α.Ε.” Μαρίνης Μπερέτσος, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Νίκος Καλιακούδας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.