Στην Πελοπόννησο οι 6 από τις 10 ακραίες δασικές πυρκαγιές την τελευταία 20ετία

Στην Πελοπόννησο οι 6 από τις 10 ακραίες  δασικές πυρκαγιές την τελευταία 20ετία

Έξι από τις δέκα πιο ακραίες δασικές πυρκαγιές τα τελευταία 20 χρόνια εκδηλώθηκαν και επηρέασαν περιοχές της Πελοποννήσου. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ΜΕΤΕΟ, έπειτα από ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών και συγκεκριμένα από το 2003 έως και το 2022.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ευρήματα της ομάδας FLAME, η πυρκαγιά της Αρκαδίας τον Αύγουστο του 2007 αποτελεί την πιο ακραία, από άποψη ρυθμού εξάπλωσης (στρέμματα ανά ημέρα), από το 2003 έως και το 2022,

Κυριαρχεί η Πελοπόννησος
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το χρονικό αυτό διάστημα περισσότερα από 2.800.000 στρέμματα αποδίδονται σε μόλις 10 πυρκαγιές. Στη δεύτερη και τρίτη θέση είναι οι πυρκαγιές σε Ηλεία και Αρκαδία τον Αύγουστο του 2007, ενώ η καταστροφική πυρκαγιά της Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021 (οπότε εκδηλώθηκαν καταστροφικές πυρκαγιές και στη Μεσσηνία) κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, παρουσιάζοντας ρυθμό εξάπλωσης που ξεπερνά τα 150.000 στρέμματα ανά ημέρα.

Οι δέκα αυτές αφορούν πυρκαγιές όπου κάηκαν πολύ μεγάλες εκτάσεις, ενώ η ανάλυση έγινε με τη λογική του ρυθμού εξάπλωσης ανά αριθμό στρεμμάτων.

Στην 5η θέση βρέθηκαν οι πυρκαγιές στην Αττική τον Αύγουστο του 2009, στην 6η θέση οι πυρκαγιές στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2007, στην 7η θέση οι πυρκαγιές στη Λακωνία τον Αύγουστο του 2021, στην 8η θέση οι πυρκαγιές στη Λακωνία τον Αύγουστο του 2007, στην 9η θέση οι πυρκαγιές στην Αχαΐα τον Ιούλιο του 2007 και στη 10η θέση οι πυρκαγιές στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2008.

Στρατηγικές διαχείρισης
Η πυρκαγιά της Αρκαδίας τον Αύγουστο του 2007 παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό εξάπλωσης, ξεπερνώντας τα 250.000 στρέμματα ανά ημέρα.

Όπως αναφέραμε, έξι από τις δέκα πιο ακραίες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και επηρέασαν περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ έξι από τις δέκα πιο ακραίες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα στην ίδια αντιπυρική περίοδο, αυτή του 2007.

Όπως τονίζεται από την ομάδα, «τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο την ανάγκη υιοθέτησης ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης του προβλήματος των ακραίων δασικών πυρκαγιών, βασισμένων σε επιστημονική γνώση αιχμής».

Τέλος, η ομάδα FLAME περιγράφει σε βίντεο τις μεθόδους και τους τρόπους για καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών υπογραμμίζοντας παράλληλα «πως εάν δε σπάσουμε τα στεγανά που σήμερα κρατούν απομονωμένους επιχειρησιακούς και ερευνητικούς φορείς, είναι αδύνατο να επιτύχουμε την προσαρμογή και την ενίσχυση της ετοιμότητας απέναντι στη νέα πραγματικότητα των ακραίων δασικών πυρκαγιών».
Β.Β.