ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας: Απόψε εκδήλωση για την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Καλαμάτα

ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας: Απόψε εκδήλωση για την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Καλαμάτα

Στο πλαίσιο εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς το Νομαρχιακό Τμήμα της  ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας αποφάσισε φέτος να διευρύνει τη δράση του. Έτσι, εκτός από την καθιερωμένη συγκέντρωση και ομιλία τη Δευτέρα 1η Μαΐου, διοργανώνει απόψε στις 7.30 στο ξενοδοχείο Rex, από κοινού με το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, ενημερωτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ιστορία του εργατικού κινήματος και των πρωταγωνιστών του.

Μιλώντας για την αποψινή εκδήλωση ο γραμματέας Κώστας Γαλιώτος είπε ότι στην αρχή ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Κατσορίδας, θα αναφερθεί στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος ως τις μέρες μας. Στη συνέχεια, η ιστορικός και υποψήφια διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ηρώ Δεληγιάννη, θα μιλήσει για το τοπικό εργατικό κίνημα της Καλαμάτας και την κορυφαία στιγμή του, την εξέγερση των λιμενεργατών το 1934.

Όπως παρατήρησε ο κ. Γαλιώτος κλείνοντας, η Καλαμάτα διαθέτει πλούσια νεότερη και σύγχρονη ιστορία, η οποία δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί όπως της αξίζει και εκδηλώσεις σαν την αποψινή έχουν αυτόν το σκοπό.

Με τη σειρά του, το μέλος του Ν.Τ. Δημήτρης Πράττης κάλεσε τους εργαζομένους να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την εργατική Πρωτομαγιά, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα δοθεί απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που ταλανίζει την κοινωνία.

Από το 1789 που ξεκίνησαν να θεμελιώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι σήμερα κάθε γενιά έδωσε στην επόμενη μια κατάκτηση, όμως η γενιά του, όπως είπε, θα είναι η μοναδική που στην επόμενη δε θα δώσει καμία κατάκτηση, ούτε πενθήμερο, ούτε οκτάωρο, ούτε Συλλογικές Συμβάσεις, με τον εργασιακό μεσαίωνα να συνεχίζεται.

Έκλεισε δε λέγοντας «την κρίση να την πληρώσουν οι Κροίσοι».
Π.Μπ.