Αθώοι οι 10 κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες του 2016

Αθώοι οι 10 κατηγορούμενοι για  τις φονικές πλημμύρες του 2016

Κρίθηκε απαράδεκτη από το Δικαστήριο η έφεση του Εισαγγελέα

Ως απαράδεκτη και μη επαρκώς τεκμηριωμένη απέρριψε χθες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, έπειτα από ένσταση των δικηγόρων υπεράσπισης των 10 κατηγορουμένων για τις φονικές πλημμύρες του 2016 στη Μεσσηνία, την έφεση του εισαγγελέα Πρωτοδικών κατά της αθωωτικής απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Οι 10 κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, ωστόσο είχε ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα.

Ένσταση

Χθες επρόκειτο να εκδικασθεί εκ νέου η υπόθεση, βάσει της έφεσης του εισαγγελέα. Κατά την έναρξη εκδίκασης κατατέθηκε αίτημα αναβολής, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό.

Ακολούθως, οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν ένσταση για το απαράδεκτο της εφέσεως του εισαγγελέα, βάσει του άρθρου 487 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει: «Η άσκηση έφεσης από τον εισαγγελέα, κατά το προηγούμενο άρθρο, πρέπει να αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα στη σχετική έκθεση, άλλως απορρίπτεται ως απαράδεκτη».

Έπειτα από διάσκεψη το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την έφεση του εισαγγελέα ως απαράδεκτη και έτσι ισχύει η πρωτόδικη αθωωτική απόφαση για όλους.

Αθώοι οι κατηγορούμενοι

Κατηγορούμενοι ήταν ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας και δύο αντιδήμαρχοι, ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ο τότε προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, ο τότε προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ, ο γενικός διευθυντής του «Μορέα», ο τότε διευθυντής της Κοινοπραξίας Κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Μορέα», ο τότε αντιδήμαρχος Οιχαλίας και ο τότε πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παμίσου.

Αντιμετώπιζαν – κατά περίπτωση – τις κατηγορίες της πλημμύρας εξ αμελείας δια παραλείψεως από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας δια παραλείψεως κατά συρροή, καθώς από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες σε Καλαμάτα και Πήδημα.

Της Βίκυς Βετουλάκη