Δήμος Καλαμάτας: Τον Απρίλιο καθαρίζουμε τα οικόπεδα, αλλιώς έχει πρόστιμο

Δήμος Καλαμάτας: Τον Απρίλιο καθαρίζουμε τα οικόπεδα, αλλιώς έχει πρόστιμο

Θα ειδοποιείται και η Πυρσβεστική για περιφραγμένους χώρους

Να καθαρίσουν τους χώρους από χορτάρια καλεί ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ο Δήμος Καλαμάτας.

Όπως σημειώνει, έχουν την υποχρέωση να τα καθαρίσουν από την 1η έως την 30ή Απριλίου, καθώς και να τα συντηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Η υποχρέωση αφορά χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των περιοχών αυτών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα.

Πρόστιμα

Ο Δήμος καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου μεριμνά για τη διενέργεια αυτοψίας. Αν οι υπόχρεοι προς καθαρισμό δε συμμορφωθούν, ο Δήμος επιβάλλει πρόστιμο 50 λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει ένσταση μέσα σε 10 μέρες. Εάν αυτή δε γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας 5 ημερών ο Δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο Δήμος ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου αιτείται προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου.

Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των προηγούμενων εδαφίων, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός για την άμεση άρση του κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, από τον οικείο Δήμο η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.