Ελαιόλαδο: Μόνοι μας «βγάζουμε τα μάτια μας»

Ελαιόλαδο: Μόνοι μας «βγάζουμε τα μάτια μας»

-Μόλις το 29% φεύγει από την Ελλάδα τυποποιημένο

Με ιστορικό υψηλό έκλεισαν οι ελληνικές εξαγωγές για το 2022, με το ελαιόλαδο όμως για ακόμα μια χρονιά να προβληματίζει, καθώς το ποσοστό του τυποποιημένου ανήλθε μόλις στο 29%. Σε άλλες, δε, ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Ιταλία, το τυποποιημένο ελαιόλαδο που εξάγεται ανέρχεται σε 95%, ενώ στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 71%.

Οι ποσότητες και η τιμή εξαγωγής
Σχετικά με τις ποσότητες και τις τιμές ελαιολάδου που η Ελλάδα εξήγαγε, η «Καθημερινή» αναφέρει ότι το 2022 η χώρα μας εξήγαγε στην Ιταλία 127.000 τόνους στην τιμή των 3,9 ευρώ/κιλό και 19.000 τόνους στην Ισπανία στην τιμή των 3,1 ευρώ/κιλό. Στις δύο παραπάνω χώρες το ελληνικό ελαιόλαδο αναμειγνύεται με άλλα ελαιόλαδα, συνήθως χαμηλότερης ποιότητας, τυποποιείται εκεί και εξάγεται ως ιταλικό ή ισπανικό προϊόν σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Οι εξαγωγές, από την άλλη, στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, κατά βάση τυποποιημένου ελαιολάδου, ήταν σε πολύ υψηλότερη τιμή, από 5 έως 5,4 ευρώ/κιλό.

Η φετινή τιμή στη χώρα
Όσο για φέτος, το ελληνικό ελαιόλαδο σημείωσε επιδόσεις ρεκόρ λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας της αυξημένης παραγωγής στην Ελλάδα και της πολύ μειωμένης παραγωγής στην Ισπανία.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα κατέγραψε το 2022 υψηλό εξαετίας, ενώ στην Ισπανία υπήρξε μείωση κατά 48%. Έτσι, η Ελλάδα πέτυχε υψηλό 20ετίας σε όγκους εξαγωγών (+157% το τρίμηνο Νοεμβρίου 2022-Ιανουαρίου 2023 σε σύγκριση με το τρίμηνο Νοεμβρίου 2021-Ιανουαρίου 2022), διπλασιάζοντας το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή (σε 13% από 7%) και παράλληλα ενισχύοντας τις τιμές της κατά 37%.

Στον αντίποδα, χαλκός, ελιές, φρέσκα ψάρια και βαμβάκι παρουσίασαν έντονη πτώση έως και 25%.

Εκτός από το ελαιόλαδο, συνολικά ο κλάδος των τροφίμων, κλάδος με μεγάλη εξωστρέφεια, κέρδισε σημαντικά μερίδια αγοράς το 2022.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΤΕ, τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, ενίσχυσαν το μερίδιό τους κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα υφάσματα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη απώλεια μεριδίου, κατά 0,38 ποσοστιαίες μονάδες (κυρίως λόγω του υψηλού μεριδίου της Ελλάδας στη γενικά πτωτική αγορά του βαμβακιού).

Οι επιπτώσεις με τις χύμα εξαγωγές ελαιολάδου στην οικονομία
Σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως ή 1,3 ευρώ/κιλό υπολογίζεται από τη μελέτη της ΕΤΕ η απώλεια εσόδων από το γεγονός ότι πάνω από το 70% του ελληνικού ελαιολάδου που εξάγεται είναι χύμα και όχι τυποποιημένο.

Κι αυτό, διότι το χύμα ελληνικό ελαιόλαδο εξάγεται με μέση τιμή 3,8 ευρώ/κιλό, ενώ το τυποποιημένο με μέση τιμή 5,1 ευρώ/κιλό.

Μάλιστα, η τιμή των 3,8 ευρώ/κιλό θεωρείται υψηλή και επικράτησε πέρυσι λόγω της ζήτησης που προκάλεσε η μείωση της παραγωγής στην Ισπανία. Συνήθως το ελληνικό ελαιόλαδο πωλείται στην Ιταλία σε τιμές κάτω από τα 3 ευρώ/κιλό.

Σε άλλα πάμε καλά
Πέραν, όμως, του ελαιολάδου, υπάρχουν εξαγωγές στις οποίες η χώρα μας παρουσιάζει ανοδική πορεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της «Καθημερινής», τα ελληνικά τεχνολογικά προϊόντα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο έναντι των ανταγωνιστών τους στις ξένες αγορές.

Ενδεικτικά προϊόντα τεχνολογίας που η Ελλάδα εξάγει είναι οι λαμπτήρες LED, μηχανήματα «πράσινης» τεχνολογίας, όπως ηλεκτρικοί μετρητές αλλά και ηλιακοί θερμοσίφωνες, που αυξάνουν σταθερά τη διείσδυσή τους στις ξένες αγορές, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση