Ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού για το ιστορικό Τελωνείο της Μεσσήνης

Ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού για το ιστορικό Τελωνείο της Μεσσήνης

Ερώτηση για το ιστορικό Τελωνείο στην Μπούκα της Μεσσήνης κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού   οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης

Όπως σημειώνουν: «Το Τελωνείο στην Μπούκα της Μεσσήνης είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα του ιστορικού παρελθόντος της πόλης. Στέκει σε εκείνο το σημείο εδώ και 80 περίπου χρόνια, καθώς ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς το καλοκαίρι του 1944 μαζί με τις εκκλησίες και τα κτίσματα της περιοχής.

Στη διάρκεια του χρόνου αφαιρέθηκαν σταδιακά στοιχεία του οικοδομήματος και κινδυνεύει πλέον με πλήρη εξαφάνιση.

Πρόκειται για ερείπια κτίσματος, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικό τόπο, καθώς στο σημείο εκείνο λειτουργούσε Τελωνειακός Σταθμός ήδη από τα επαναστατικά χρόνια και υπήρχε σύνδεση με το Νησί (Μεσσήνη), όπως φαίνεται και από σχετικά τεκμήρια (που περιλαμβάνονται σε ειδική έκδοση της ΑΑΔΕ για την τελωνειακή ιστορία της χώρας).

Είναι κτίσμα του 1865 και αυτό τεκμηριώνεται από τα σχετικά συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί και βρίσκονται στα αρχεία των ΓΑΚ Μεσσηνίας και, ως εκ τούτου, αυτοδικαίως χρήζει προστασίας.

Υπάρχει ένα πλήθος τεκμηρίων που αναφέρονται στις λειτουργίες και δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν με επίκεντρο αυτό το κτίσμα, τα οποία θεμελιώνουν τη σημασία του για την ιστορία της πόλης, αλλά και την τελωνειακή ιστορία της χώρας.

Το οικόπεδο αποτελεί δημόσιο κτήμα με επιφάνεια περίπου 1.700 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή. Ως εκ τούτου, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις εφόσον η Πολιτεία επιδείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον, να διασωθεί και να αναδειχθεί αυτό το σημαντικό στοιχείο ιστορικής μνήμης.

Ο Δήμος Μεσσήνης είχε υποβάλει παλαιότερα σχετικό αίτημα το οποίο δεν έτυχε της δέουσας προσοχής των αρμόδιων υπουργείων. Μπροστά στους κινδύνους να χαθεί οριστικά το μνημείο εκατοντάδες πολίτες συγκρότησαν διαδικτυακή ομάδα που έχει τίτλο “Το Τελωνείο είναι μνημείο” και η οποία έχει ευαισθητοποιήσει πολλούς περισσότερους Μεσσήνιους και μη.

Ερωτάται η υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

-Να χαρακτηρισθεί το κτήριο νεώτερο μνημείο ιστορίας από το ΥΠΠΟΑ και να αναλάβει  την αποκατάσταση και την προστασία του

-Να γίνει πλήρης φωτογραφική και τοπογραφική αποτύπωση

-Να χρηματοδοτηθεί η στερέωση και ανακατασκευή του σωζόμενου τμήματος και να προχωρήσουν οι σωστικές εργασίες για την αποκάλυψη των τμημάτων του υπολοίπου κτηρίου που έχουν ενδεχομένως απομείνει κάτω από την επιφάνεια του μικρού “λόφου” σε εκείνο το σημείο».