«Φάμπρικα» με απάτες είχε στήσει 43χρονος από τη Μεσσήνη μαζί με 32χρονο

«Φάμπρικα» με απάτες είχε στήσει  43χρονος από τη Μεσσήνη μαζί με 32χρονο

Εξαπάτησαν 17 άτομα και απέσπασαν 130.000 ευρώ

«Φάμπρικα» με απάτες είχε στήσει στη Μεσσηνία ένας 43χρονος από τη Μεσσήνη, με συνεργό έναν 32χρονο Ρομά, καταφέρνοντας να αρπάξουν σε λιγότερο από δύο χρόνια πάνω από 130.000 ευρώ, τουλάχιστον από δέκα Έλληνες και επτά αλλοδαπούς.

Τις υποθέσεις εξιχνίασαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και σε βάρος των δύο δραστών σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένα και εκβίαση.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν διάφορους τρόπους για να εξαπατήσουν ή ακόμα και να εκβιάσουν τα θύματά τους, εκμεταλλευόμενοι συνήθως την άγνοια για τις νέες τεχνολογίες και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και γνωρίζοντας αρκετές λεπτομέρειες για τα υποψήφια θύματά τους, προκειμένου να μπορούν εύκολα να τα πείθουν.

Εμφανίζονταν, δε, καλοντυμένοι και με καλά αυτοκίνητα, για να είναι πιο πειστικοί.

Έρευνα

Ύστερα από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας εξιχνιάσθηκαν 17 περιπτώσεις απατών σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Όπως προέκυψε, οι δράστες, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες, παραθέτοντάς τους ψευδή στοιχεία ως αληθή.

Ο 43χρονος επικοινωνούσε, κατά κύριο λόγο τηλεφωνικά, με πολίτες και εκμεταλλευόμενος την έλλειψη γνώσης τους περί λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού ή της τεχνολογίας, κατάφερνε να τους αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά, συνεργαζόμενος ως προς αυτό με τον 32χρονο.

Ειδικότερα, παρέθεταν ψευδή γεγονότα ως αληθή, κυρίως σε ό,τι αφορά εξυπηρετήσεις ενώπιον Αρχών του δημοσίου τομέα, π.χ. έκδοση δανείων από τράπεζες της Ιταλίας, έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής, είσπραξη οφειλών από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης, κάλυψη οφειλών από Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, διαγραφή χρεών.

Πολλές φορές προσποιούνταν πρόσωπα τα οποία κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις, είτε σε δημόσιες υπηρεσίες είτε στην Ελληνική Αστυνομία, ακόμη και άτομα ευρέως γνωστά στο πανελλήνιο, όπως δικηγόροι κ.ά.

Πολλές τηλεφωνικές τους συνομιλίες καταγράφηκαν και έτσι η Αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα ίχνη τους.

17 περιπτώσεις

Οι δράστες επέλεγαν πάντα άτομα που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, είτε αλλοδαπούς που ήταν παράνομα στη χώρα είτε ποινικούς, και τους παρουσιάζονταν είτε ως υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, είτε με μεγάλα αξιώματα στο Δήμο ή την Περιφέρεια και δήθεν τους παρείχαν εξυπηρετήσεις, με το αζημίωτο πάντα.

Σε άλλες περιπτώσεις έπεισαν θύματα να τους αποκαλύψουν κωδικούς ασφαλείας των τραπεζικών τους λογαριασμών και τους πήραν τα χρήματα.

Από την έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών προέκυψε ότι οι δράστες είχαν διαπράξει τις απάτες από το Μάιο του 2021 έως και τον Ιανουάριο του 2023, αρπάζοντας χρήματα συνολικά από 17 άτομα, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 130.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 43χρονου στη Μεσσήνη καθώς και στην κατοχή του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 14.290 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη