Για ακόμα μία χρονιά σπουδαίο το έργο του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Για ακόμα μία χρονιά  σπουδαίο το έργο του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Τον απολογισμό του για το έτος 2022 έκανε το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, με τις δράσεις για ακόμα μία χρονιά να είναι πολλές και σημαντικές, δείχνοντας έτσι το πολύτιμο έργο που επιτελεί.

Ειδικότερα, η επιστημονικά υπεύθυνη κοινωνική ανθρωπολόγος του Κέντρου, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, έκανε γνωστό ότι το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, πραγματοποίησε, κατά το 2022, 332 δράσεις πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχικής και κοινωνικής υγείας, όπου συμμετείχαν 4.434 παιδιά, έφηβοι, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Αναλυτικά, για 1.999 μαθητές η επιστημονική ομάδα οργάνωσε και υλοποίησε 99 βιωματικά εργαστήρια σε 26 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε 22 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων αυτών τα παιδιά μέσα από ασκήσεις ενεργητικής συμμετοχής επεξεργάστηκαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας είναι σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καλαμάτας, με το οποίο διοργανώνονται από κοινού δράσεις ενημέρωσης και έγκαιρης παρέμβασης σε παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Γονείς και εκπαιδευτικοί
Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο το ΚΕΠΕΠΨΥ πραγματοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης είναι αυτό με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αφού οι άνθρωποι του Κέντρου θεωρούν ότι οι πρώτοι μέσα από τα λόγια, τη στάση ζωής και τη συμπεριφορά τους διαμορφώνουν την πορεία ζωής του παιδιού.

Έτσι, πραγματοποιήθηκαν τρεις βιωματικές ομάδες με συμμετοχή 50 γονέων και 28 σεμινάρια με συμμετοχή 466 γονέων.

Για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το ΚΕΠΕΠΨΥ πραγματοποίησε δύο βιωματικά σεμινάρια.

Συγκεκριμένα, διεξήχθη ένα σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει το ρόλο του Συμβούλου Σχολικής Ζωής.

Το αίτημα που προέκυψε από την εν λόγω ομάδα-στόχο αφορούσε στην προετοιμασία και εκπαίδευσή των εκπαιδευτικών πάνω σε βασικές αρχές της επικοινωνίας με τον έφηβο μαθητή, στον οποίο δίνεται η δυνατότητα να μιλήσει με τον καθηγητή του για προβλήματα που αντιμετωπίζει και πέραν της μαθησιακής διαδικασίας.

Το βιωματικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε πέντε τρίωρες συναντήσεις.

Επίσης, υλοποιήθηκε ένα σεμινάριο για δασκάλους με τίτλο «Η Δυναμική της ομάδας-τάξης: Αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών». Οι δάσκαλοι εκπαιδεύτηκαν πάνω σε θέματα δυναμικής της ομάδας, με σκοπό την καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος μέσα στην τάξη.

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Πέραν, όμως, των δράσεων σε μαθητές και γονείς το Κέντρο πραγματοποίησε μία ακόμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Έτσι, δημιουργήθηκε μία αφίσα με το μήνυμα «Βάλε στόχους στη ζωή σου και Προχώρα!», ενώ έγινε διανομή έντυπου υλικού ΚΕΠΕΠΨΥ – ΟΚΑΝΑ σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διανομής ένα εφηβικό συγκρότημα από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, οι “Bottoms up”, με την παρουσία και τα τραγούδια του, έδωσε το μήνυμα ότι η μουσική μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στα αδιέξοδα ενός ανθρώπου.

Ατομικές συμβουλευτικές συναντήσεις
Είναι ακόμα σημαντική να αναφερθεί και η συνεργασία του Κέντρο με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η οποία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2022, με παροχή δυνατότητας συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης των φοιτητών.

Από το Δεκέμβριο του 2022 έως το Μάρτιο του 2023 στο Κέντρο Πρόληψης έχουν προσέλθει 16 φοιτητές σε σύνολο 19 συναντήσεων ατομικής συμβουλευτικής.

Τέλος, το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε συνολικά 453 συναντήσεις ατομικής συμβουλευτικής σε 152 άτομα για το έτος 2022.

Οι ωφελούμενοι των ατομικών συμβουλευτικών είναι γονείς και κηδεμόνες παιδιών ή/και εφήβων, που επιθυμούν να λάβουν υποστήριξη και καθοδήγηση πάνω σε συμπεριφορές των παιδιών που τους προβληματίζουν, είτε στο πλαίσιο της οικογένειας είτε στο σχολείο.

Οι δράσεις έλαβαν χώρα στους Δήμους: Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου- Νέστορος, Τριφυλίας, Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας.

Τα πρώτα στοιχεία για το 2023
Για το 2023 έως και το Μάρτιο, πραγματοποιήθηκαν 165 παρεμβάσεις σε 2.700 ωφελουμένους. Οι φετινές παρεμβάσεις πρόληψης αφορούσαν εργαστήρια επικοινωνίας και βιωματικές ομάδες σε παιδιά και εφήβους, σεμινάρια και σχολές γονέων και βιωματικά σεμινάρια σε δασκάλους και καθηγητές.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση