Με λαμπρότητα τιμήθηκαν οι εν Μεσσηνία διαλάμψαντες Άγιοι

Με λαμπρότητα τιμήθηκαν οι εν Μεσσηνία διαλάμψαντες Άγιοι

Με την παρουσία πλήθους πιστών από την πόλη της Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Μεσσηνίας, τιμήθηκε η Σύναξη των εν Μεσσηνία διαλαμψάντων Αγίων, κατά την Κυριακή των Μυροφόρων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας.

Το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και εν συνεχεία προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, προσκληθείς προς τούτο υπό του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, οι εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού, Πρωτοπρεσβύτεροι Κρεσφόντης Πουλόπουλος και Σωτήριος Τζαϊλέας και οι Διάκονοι Θεόφιλος Κυριάκος και Ηλίας Διαμαντόπουλος.

Κηρύττοντας τον Θείο Λόγο ο Σεβ. Σταγών κ. Θεόκλητος, αναφέρθηκε στο θάρρος και την τόλμη των Μυροφόρων γυναικών, που προήλθαν από την χαρά και την χάρη της Αναστάσεως του Κυρίου, τονίζοντας πως αυτή η χάρη και η χαρά μεταλαμπαδεύεται έκτοτε και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός. Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο για την τιμητική πρόσκληση και ευχήθηκε ιδιαιτέρως στα μέλη της Ομοσπονδίας  Κουρέων και Κομμωτών Ελλάδος και του Συλλόγου Κουρέων και Κομμωτών Νομού Μεσσηνίας, οι οποίοι τιμούν τον, εκ του χορού των Μεσσηνίων Αγίων, Νεομάρτυρα Ηλία Αρδούνη, ο οποίος ήταν κουρέας στο επάγγελμα. 

Εν συνεχεία έλαβε χώρα, συμμετεχόντων όλων των κληρικών της πόλεως της Καλαμάτας, η λιτάνευση της Εικόνος των εν Μεσσηνία διαλαμψάντων Αγίων, της κάρας του Αγίου Αθανασίου του εξ Ανδρούσης, τμημάτων των λειψάνων των εν Μεσσηνία Αγίων και της Εικόνος του προσφάτως αγιοκαταταχθέντος υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του εκ Πεταλιδίου Μεσσηνίας.

Μετά το πέρας της λιτανείας και προ της περάτωσης των εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων έλαβε τον λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Φίλιππος και ευχαρίστησε, εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, τον Σεβ. Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο για την παρουσία του, τονίζοντας πως δεν ευχαριστεί έναν προσκεκλημένο Ιεράρχη αλλά αυτόν που είναι «σαρξ εκ της σαρκός μας» και κομμάτι αυτού του τόπου. Τέλος ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Αθαν. Βασιλόπουλο, τον Βουλευτή κ. Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Στάθη Αναστασόπουλο, τα Προεδρεία της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου Κουρέων και Κομμωτών, τον Πρόεδρο της  ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιο Καββαθά, καθώς επίσης την Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι φίλοι της Παράδοσης» και τους Προσκόπους Καλαμάτας για την λαμπρή συμμετοχή τους στην Λιτάνευση.

Κατακλείοντας τόνισε τον ιδιαίτερο φετινό εορτασμό από την πρόσθεση ενός ακόμη Αγίου στην χορεία των εν Μεσσηνία Αγίων, του Οσίου πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και εκ Πεταλιδίου καταγομένου, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, “αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ελπίδας για τον τόπο μας την Μεσσηνία”.