Ολοκλήρωση εργασιών συνάντησης εκπαιδευτικών και μαθητών από την Καλαμάτα στην Ισπανία

Ολοκλήρωση εργασιών συνάντησης εκπαιδευτικών και μαθητών από την Καλαμάτα στην Ισπανία

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ που συμμετέχει το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην πόλη Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας οι εργασίες της 3ης Συνάντησης Εκπαιδευτικών και Μαθητών/τριών από τα σχολεία-μέλη του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο: «Healthy learners in a sustainable society», που συμμετέχει το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και σκοπεύει στη μελέτη και αποδοχή 5 από τους 17 στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη όπως αυτοί έχουν τεθεί το 2015 από τα Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, για πέντε ημέρες (από τη Δευτέρα 20/03 έως και την Παρασκευή 24/03) βρέθηκαν στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας και συγκεκριμένα στο σχολείο Centre d’Ensenyament Col·legi Balmes που ήταν διοργανωτής, εκπαιδευτικοί και μαθητές και από τα σχολεία:

  • 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
  • Fridaskolan της πόλης Uddevalla της Σουηδίας,
  • Friedensburg-Oberschule της πόλης Βερολίνο της Γερμανίας.

Σκοπός της Συνάντησης ήταν η δια ζώσης γνωριμία εκπαιδευτικών και μαθητών  και η ανταλλαγή παιδαγωγικών απόψεων σχετικά με την προσέγγιση του θέματος του Προγράμματος.

Από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συμμετείχαν οι μαθήτριες της Στ2 τάξης του σχολείου, Γαληνού Βασιλική, Πάνου Ισιδώρα, από την Ε΄ τάξη οι μαθήτριες Κυριακοπούλου Σωτηρία, Μπότσι Ναταλία και οι εκπαιδευτικοί της αγγλικής γλώσσας Μουζάκη Ελένη και Μουρδουκούτα Βασιλική.   

Η υποδοχή, η παραμονή και η φιλοξενία από την ομάδα του ισπανικού συνεργαζόμενου σχολείου ήταν εξαίρετη. Καθ’ όλη τη διάρκεια φαινόταν η προσπάθειά τους να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να γίνει η παρουσία όλων εκεί εύκολη. Ήταν πάντα παρόντες και διαθέσιμοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους και να κατατοπίσουν όποιον τη χρειαζόταν. Η οργάνωσή τους ήταν άψογη.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η συμβολή της σωματικής άσκησης και των υγιεινών διατροφικών επιλογών στην καλή υγεία των ανθρώπων, άρα και στην επίτευξη μιας υγιούς κοινωνίας. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου είναι απαραίτητος ο σεβασμός της πολιτείας στους πολίτες της και η εκπλήρωση από αυτήν των αντίστοιχων διεκδικήσεών τους. Η γνώση στους πολίτες θα πρέπει να αρχίσει με βιωματικό τρόπο από τα σχολικά τους χρόνια, για να μπορούν να εφαρμόσουν στη ζωή τους πρακτικές ώστε να υιοθετούνται νέα πρότυπα συμπεριφοράς τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο που θα οδηγήσουν σε μια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη κοινωνία.

Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη πάντα των εκπαιδευτικών τους, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με το Πρόγραμμα, βίωσαν πολλές πτυχές των χαρακτηριστικών του σωματικά υγιούς πολίτη και ενεργά εμπλεκόμενου σε κοινωνικές πτυχές της καθημερινότητας. Επισκέφτηκαν χώρους που προκαλούν ευεξία και έμαθαν για τον τρόπο διαχείρισής τους από την Πολιτεία ώστε να προσφέρονται σε καλή και ευχάριστη κατάσταση στους πολίτες. Παρουσίασαν τον τόπο από τον οποίο προέρχονται αλλά και τις συνήθειές τους όσον αφορά τη διατροφή και τον τρόπο της σωματικής εξάσκησης που επιλέγουν. Δούλεψαν με συνεργατικό τρόπο με τους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων και αντάλλαξαν τις απόψεις τους.

Όλες οι μέρες ήταν γεμάτες από ευχάριστες στιγμές και συναισθήματα. Πρόκειται για μια εμπειρία πολύτιμη και αξέχαστη.