Πέθανε ξαφνικά η Δέσποινα Γερουλάνου που ταύτισε τη ζωή της με το Μουσείο Μπενάκη

Πέθανε ξαφνικά η Δέσποινα Γερουλάνου που ταύτισε τη ζωή της με το Μουσείο Μπενάκη

Η αδελφή του Παύλου Γερουλάνου ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού «Ελευσίς 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό καθώς έφυγε, ξαφνικά, από τη ζωή η Δέσποινα Γερουλάνου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και αδερφή του Παύλου Γερουλάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού στην μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ταχύτηατα εξαιτίας ενός αυτοάνοσου νοσήματος από το οποίο έπασχε. 

Απόγονος των Μπενάκηδων, κόρη του Μαρίνου Γερουλάνου και της Αιμιλίας Γερουλάνου-Καλλιγά, εγγονής του Αντώνη Μπενάκη, η Δέσποινα Γερουλάνου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο, από το 1983 έως το 1990, με τον Δημήτρη Χορν, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, κ.ά. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν περισσότερες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Από το 1994 ήταν υπεύθυνη για τα Πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη, αναδιαμορφώνοντας το πωλητήριο στο παλιό κτίριο του Μουσείου και ιδρύοντας τρία νέα, ενώ παράλληλα σχεδίαζε αντικείμενα και προωθητικό υλικό για όλα τα πωλητήρια.

Επιμελήθηκε εκθέσεις και εκδηλώσεις εφαρμοσμένων τεχνών και design, μεταξύ των οποίων οι σειρές «Αναζητήσεις στην Ύλη» και «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας Καλλιτέχνης Προτείνει», αναδεικνύοντας σημαντικούς εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών και του design στην Ελλάδα.

Ήταν είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship.

Πηγή: Πρώτο Θέμα