Ποινική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια κατά ανηλίκων

Ποινική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια κατά ανηλίκων

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και κατά εργαζομένων , επτά συνολικά, για σειρά κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος ανήλικων τροφίμων της δομής.

Mετά από πολύμηνες εισαγγελικές έρευνες, που υπήρξαν απότοκος δημόσιων καταγγελιών, που απασχόλησαν έντονα τα μέσα ενημέρωσης, για μη νόμιμες πρακτικές που εφάρμοζαν οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού του Κόσμου», αλλά και μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις, η Εισαγγελία της Αθήνας προχώρησε σε ποινικές διώξεις για κακομεταχείριση δεκάδων τροφίμων της δομής από το αρμόδιο προσωπικό.

Για αυτές τις παράνομες πρακτικές, με κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των ανηλίκων, η βασική ευθύνη (διώκεται ως ηθικός αυτουργός) αποδίδεται στον πατέρα Αντώνιο, εμβληματικό πρόσωπο που ίδρυσε τη δομή, ο οποίος όμως πρόσφατα βρέθηκε σε δίκη καταγγελιών σε βάρος του για σωρεία θεμάτων.

Ειδικότερα, μετά από προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας της Αθήνας σε βάρος του πατρός Αντωνίου ασκήθηκε δίωξη για ασέλγεια κατά ανηλίκων, μετά απο καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του από ένα 19χρονο σήμερα, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε τρόφιμος της δομής και ένα ακόμη 15χρονο που συνεχίζει να διαμένει στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ποινικές διώξεις και κατά εργαζομένων

Παράλληλα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά εργαζομένων στην Κιβωτό, επτά συνολικά, για σειρά κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος ανήλικων τροφίμων της δομής, για αδικήματα σε βαθμό πλημμέληματος, όπως σωματικές βλάβες με διάφορους βαθμούς ποινικής επικινδυνότητας, όπως επικίνδυνες σωματικές βλάβες, απλές σωματικές βλάβες, αλλά και για το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο. Για όλα αυτά τα αδικήματα, αποδίδεται κατηγορία ηθικής αυτουργίας στον πατέρα Αντώνιο, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί σε δομές της Κιβωτού σε μονάδες της στην επαρχία, καθώς αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας θα σταλούν στις Εισαγγελίες Πειραιά και Χίου.

Ο ίδιος ο πατήρ Αντώνιος, οποίος θα βρεθεί στη συνέχεια αντιμέτωπος με τον ανακριτή, στο προκαταρκτικό εισαγγελικό στάδιο έρευνας, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σεξουαλικές κακοποιήσεις κατά των δύο ανηλίκων που τον κατήγγειλαν, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αληθείς, ενώ αναφέρθηκε με υπόμνημα στο πολυετές έργο στήριξης ανήλικων παιδιών, το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος και το οποίο ανέπτυξε στη συνέχεια. Παράλληλα σε ό,τι αφορά την κατηγορία, που του αποδίδεται, ότι γνώριζε κακοποιητικές συμπεριφορές εργαζομένων σε βάρος ανηλίκων, δηλαδή σκληρές και απαξιωτικές τιμωρίες και λοιπά, επίσης αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση για αυτές.

Πέραν όμως από την ποινική έρευνα, για τη δράση του πατρός Αντωνίου στην Κιβωτό, στην οποία πλέον έχει οριστεί προσωρινή διοίκηση, διατάχθηκε και έρευνα για τη διαχείριση των οικονομικών της δομής, με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος να διαβιβάζει, προ καιρού, στον εισαγγελέα πόρισμα προς αξιολόγηση. Με βάση αυτό το πόρισμα, ο αρμόδιος εισαγγελέας συνεχίζει ακόμα την έρευνα του.

Πάντως για τις διώξεις που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία, εκείνες που αφορούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές εργαζομένων της δομής σε τρόφιμους, επειδή διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, και κινδυνεύουν με παραγραφή, θα κινηθούν άμεσα οι δικαστικές διαδικασίες για να παρεπεμφθούν σε δίκη. Η παραγραφή αποτελεί κίνδυνο, γιατί τα αδικήματα φέρεται να τελέστηκαν πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, το 2018, αλλά καταγγέλθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Η υπόθεση της Κιβωτού πάντως και οι αποκαλύψεις για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτή, προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, ενώ τώρα καλείται η δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επιβεβαιώσει ή μη τα καταγγελλόμενα.

Πηγή: Η Καθημερινή