Ξεκινά σήμερα στην Αρχαία Μεσσήνη το 10ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Ξεκινά σήμερα στην Αρχαία Μεσσήνη το 10ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

-Στόχος η ένωση της Αρχαίας Μεσσήνης με τη σύγχρονη πόλη

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιείται στην Αρχαία Μεσσήνη για δέκατη φορά, αποτελώντας αναμφισβήτητα την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Μεσσήνης δήλωσε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί θεσμό πλέον για το Δήμο, που δεν είναι μόνο εκπαιδευτικού ή εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς έχει και κοινωνικά χαρακτηριστικά, μιας και μικροί δημότες, είτε συμμετέχοντας είτε παρακολουθώντας, έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον και θα κατακλύσουν τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο κ. Αθανασόπουλος πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική οικονομία, αφού όλες οι δαπάνες (εστίαση, διαμονή, φιλοξενία κ.λπ.) που το αφορούν θα γίνουν στην πόλη και στον ευρύτερο Δήμο Μεσσήνης.

Αναβάθμιση και στρατηγικός σχεδιασμός
Παράλληλα, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανακοίνωσε ότι στόχος είναι το Φεστιβάλ να αναβαθμιστεί και να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Για να συμβεί αυτό, εξήγησε, έχει χαραχτεί στρατηγικός σχεδιασμός και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που είναι σε εφαρμογή, με τον ίδιο να δηλώνει ικανοποιημένος με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι κατά τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ θα διεθνοποιηθεί και θα αναβαθμιστεί περαιτέρω, με όραμα να διασυνδεθεί η Αρχαία Μεσσήνη με την πόλη της Μεσσήνης, κάτι που, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, μπορεί να γίνει μόνο με δημιουργία ή αναβάθμιση νέων χώρων πολιτισμού.

Προς αυτό το στόχο, συμπλήρωσε, δημιουργείται μια νέα πολιτιστική δομή στην πόλη, το Φιλοσοφικό Κέντρο, με τον ίδιο να εκτιμά ότι σε δύο χρόνια θα μπορεί να γίνει αυτή η διασύνδεση, αφού ο νέος χώρος θα είναι έτοιμος προς χρήση.

Κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος ευχαρίστησε το υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, το οποίο συνέδραμε στις παράλληλες δράσεις με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του Φεστιβάλ.

Από την Οργανωτική Επιτροπή, ο Νίκος Φουσιάνης ανακοίνωσε ότι δύο νέοι θεσμοί, με στόχο την αύξηση της βιωματικής συμμετοχής όσων αγαπούν το αρχαίο δράμα και την Αρχαία Μεσσήνη, καθιερώνονται για πρώτη φορά στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ. Πρώτος είναι ο θεσμός του «προαγώνα» και δεύτερος τα σχολεία «εν δράσει».

Όπως εξήγησε, στον προαγώνα οι συντελεστές κάθε θεατρικής παράστασης μιλούν σε ένα βίντεο λίγο λεπτών για το ρόλο τους, τα διαχρονικά μηνύματα του αρχαίου δράματος και τη γενικότερη εμπειρία τους.

Στο δεύτερο θεσμό, θα είναι το πρώτο Φεστιβάλ των μικρών, καθώς από φέτος υπάρχει η δυνατότητα σε δασκάλους και θεατρολόγους των Δημοτικών Σχολείων να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ με ολιγόλεπτα αποσπάσματα με έργα του Αριστοφάνη, κατάλληλα διασκευασμένα για παιδιά.

Με τη σειρά της, η κυρία Λίνα Καμαρινοπούλου, που είναι κι αυτή μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, δήλωσε ότι το Φεστιβάλ, που εξελίσσεται, αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Φέτος, όπως είπε, πέρα από τις ελληνικές συμμετοχές, υπάρχουν τρεις (δύο από Ισπανία και μια από την Αγγλία) από το εξωτερικό, ενώ συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι φέτος θα υπάρχει μια παράλληλη δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα που θα αφορά στην κατασκευή του «αυλού του Πανός», με στόχο τα παιδιά, μεταξύ άλλων, να έρχονται σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και να τον αγαπήσουν.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο κ. Νίκος Στακιάς, ο οποίος έχει αναλάβει το γενικό στρατηγικό σχεδιασμό. Όπως παρατήρησε, στόχος είναι η προβολή του Δήμου Μεσσήνης σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό τουρισμό.

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν οι βάσεις για να γίνει η Αρχαία Μεσσήνη και εκπαιδευτικός προορισμός, με το σημαντικότερο να είναι να ενωθεί ο αρχαιολογικός χώρος με το σύγχρονο Δήμο. Σχετικά δε με το χρονοδιάγραμμα,  δήλωσε ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει γίνει η γενικότερη αναβάθμιση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΩΡΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΤΡΙΤΗ, 25 09:30       09:45 Τελετή Έναρξης Σύλλογος η Χαρά του Παιδιού Φανφάρες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης   Αντιγόνη Σοφοκλή Ιδιωτικό Λύκειο «Άγιος Κοσμάς» Βριλήσσια
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 09:30   Ελένη Ευριπίδη 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης
ΠΕΜΠΤΗ,  27 09:30   Τρωάδες Ευριπίδη 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 09:30   Antigona de Sophocles La Nave Argo, Alicante Spain
ΣΑΒΒΑΤΟ, 29    
ΚΥΡΙΑΚΗ, 30    
ΜΑΙΟΣ    
ΔΕΥΤΕΡΑ, 1   Πρωτομαγιά
ΤΡΙΤΗ, 2    
ΤΕΤΑΡΤΗ, 3 09:30   Πλούτος Αριστοφάνη 11ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου
ΠΕΜΠΤΗ, 4 09:30   Ελένη Ευριπίδη 1ο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 5 09:30   Electra de Sophocles Cía de Teatro Noite Bohemia, Coruna Spain
ΣΑΒΒΑΤΟ, 6    
ΚΥΡΙΑΚΗ, 7    
ΔΕΥΤΕΡΑ, 8 09:30   Φοίνισσες Ευριπίδη Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ναύπλιο
ΤΡΙΤΗ, 9 09:30       19:00 The Suppliant Women by Aeschylus Royal Academy of Dramatic Art, London   Στο Αμφιθέατρο του πάρκου Μεσσήνης The Suppliant Women by Aeschylus Royal Academy of Dramatic Art, London
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 09:30   Πλούτος Αριστοφάνη Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Γυμνάσιο 
ΠΕΜΠΤΗ,  11 09:30 «Σχολεία εν δράσει» στο 1ο Φεστιβάλ των μικρών

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση