5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Φιλοξενία ομάδων από σχολεία Σλοβακίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας

5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Φιλοξενία ομάδων από σχολεία Σλοβακίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας

Τέσσερις ομάδες από σχολεία της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας φιλοξένησε το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας την εβδομάδα από 8 έως 12 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus ‘’ECO’’ : Ecological Environmental Education in a European Context.

Οι καθηγητές και οι μαθητές των σχολείων που επισκέφθηκαν το 5ο Γυμνάσιο, αφού παρουσίασαν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα τους, στην πόλη τους και στο σχολείο τους, συνεργαζόμενοι σε μικτές ομάδες, πραγματοποίησαν δραστηριότητες σε σχέση με τη βιωσιμότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γνώρισαν από κοντά το παράδειγμα μιας «πράσινης» πόλης (αρχαία Μεσσήνη) από το παρελθόν και πρότειναν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της ενέργειας στην καθημερινότητά μας, δημιουργώντας τον δικό τους ‘’ΕCO’’ οδηγό. Παρακολούθησαν ακόμη την παράσταση ‘’Suppliant Women’’ (=Ικέτιδες) του Αισχύλου από τη Royal Academy of Dramatic Art, London, στο πλαίσιο του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Μεσσήνης.

Επίσης, επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία, ξεναγήθηκαν στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, στο κάστρο και στο αρχαιολογικό μουσείο, αλλά και στον εκθεσιακό χώρο Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, ενώ δοκίμασαν τοπικά φαγητά και χόρεψαν ελληνικούς, παραδοσιακούς χορούς.

Επόμενος σταθμός για τους μαθητές και τους καθηγητές του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας θα είναι στα τέλη Νοεμβρίου 2023 η Τουρκία, όπου θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες σε σχέση με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο σχολείο Gοlcuk Ihsaniye Anadolu Lisesi.