Ανάδειξη Μεσσηνίας σε γαστρονομικό προορισμό με παράδειγμα τη Χώρα των Βάσκων


Δράσεις από 22 έως 26 Μαΐου με τον Aitzol Zugasti από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας του Σαν Σεμπαστιάν

Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο γαστρονομικός τουρισμός, με τους επισκέπτες αυτού του είδους να επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά, εκτός από τα αξιοθέατα που προσφέρει κάθε προορισμός, την κουλτούρα κάθε περιοχής, που γεννιέται μέσα από τις γεύσεις της.

Η γαστρονομία και μέσα από αυτήν ο πρωτογενής τομέας και τα τοπικά προϊόντα, είναι ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού στη Μεσσηνία.

Σε συνέχεια, λοιπόν, των εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΤΑΠ Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής, θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως τις 26 Μαΐου δράσεις με θέμα «την ανάδειξη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας σε γαστρονομικό προορισμό μέσα από το παράδειγμα του Σαν Σεμπαστιάν και της Χώρας των Βάσκων», υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, την Ένωση Ξενοδόχων Ιδιωτικών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, το Elite City Resort και το ΙΕΚ Ορίζων.

Ο Aitzol Zugasti από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας του San Sebastian, Basque Culinary Centre, θα παρουσιάσει αναλυτικά το πώς έφτασε η ευρύτερη περιοχή της Χώρας των Βάσκων στην Ισπανία να αποτελεί το πλέον πετυχημένο παράδειγμα γαστρονομικού τουρισμού στην Ευρώπη.

Στόχος είναι κατά τη διάρκεια της παραμονής του Αιτζόλ Zουγκάστι στην Καλαμάτα να συμπράξει με Μεσσήνιους σεφ, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, «ώστε να υπάρξει αλληλεπίδραση και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε και να προσαρμόσουμε καλές πρακτικές από τη Χώρα των Βάσκων στη μεσσηνιακή γαστρονομία» όπως σημειώνεται σχετικά από το Επιμελητήριο.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου στο Elite City Resort, όπου θα ακολουθήσει δεξίωση 80 ατόμων για τους επαγγελματίες, την οποία θα επιμεληθεί ο Ζουγκάστι, παρουσιάζοντας μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες και βραβευμένα με αστέρια Michelin πιάτα εστιατορίων από τη Χώρα των Βάσκων, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τοπικά, μεσσηνιακά προϊόντα. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επιλεγμένες ετικέτες κρασιών από τη Χώρα των Βάσκων, χορηγία της βασκικής κυβέρνησης.

Παράλληλες δράσεις
Παράλληλα, θα διεξαχθούν κι άλλες δράσεις:

Στις 23/5, ο Αιτζόλ Ζουγκάστι θα πραγματοποιήσει δωρεάν σεμινάριο για νέους σεφ στις εγκαταστάσεις του Εlite City Resort, σε συνεργασία με το ΙΕΚ Ορίζων (περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Στις 25 και 26/5, θα συμμετέχει σε δραστηριότητες γευσιγνωσίας και δημιουργικής κουζίνας σε συνεργασία με Μεσσήνιους σεφ και τοπικούς παραγωγούς.

Σαν Σεμπαστιάν
Το San Sebastian (Σαν Σεμπαστιάν) είναι μια μικρή πόλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Guipuzcoa της αυτόνομης Χώρας των Βάσκων και παρά το μέγεθός της, αποτελεί τη γαστρονομική πρωτεύουσα της Ισπανίας.

Η περιοχή είναι περήφανη για τη γαστρονομική της παράδοση, αλλά και την ποιότητα των προϊόντων της και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην προβολή της τοπικής κουζίνας της, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη εκδοχή της.

Στο Σαν Σεμπαστιάν αναλογούν τα περισσότερα αστέρια Michelin ανά κάτοικο στον κόσμο, με διάσημους σεφ που ανανεώνουν την παράδοση. Τα φρέσκα υλικά εποχής είναι το βασικό συστατικό των βασκικών συνταγών, οι οποίες δίνουν έμφαση στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Αποδείχθηκε η «πόλη των καινοτόμων σεφ», σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο για τα εστιατόρια υψηλής κατηγορίας και την ποιότητα των τροφίμων της.

Δεν έχει, όμως, μόνο αμιγώς γαστρονομικές βραβεύσεις: για παράδειγμα, το εστιατόριο Zelai Txiki έχει βραβευτεί με Πράσινο Αστέρι Michelin στον Οδηγό του 2023, για το γεγονός ότι η φιλοσοφία του είναι βασισμένη στη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία.

Σε αυτή τη μικρή πόλη έχουν μετατρέψει την κουζίνα σε εργαστήριο ιδεών και δημιουργικότητας και έχουν κάνει τη γαστρονομία τέχνη, αλλά και ταυτότητα της περιοχής. Εκεί που φαίνεται το βάθος της γαστρονομικής κουλτούρας του Σαν Σεμπαστιάν είναι οι 100 λέσχες γαστρονομίας με μέγιστο αριθμό μελών 120 η καθεμία.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, ας αναλογιστούμε ότι 12.000 άτομα ασχολούνται με τη μαγειρική και είναι μέλη κάποιας λέσχης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις δράσεις:

E: mcci.gr – T: 2721062212 & 6977961000.