Άνοιξαν το ΟΣΔΕ λόγω εκλογών, αλλά τελικά δε λειτουργεί…

Άνοιξαν το ΟΣΔΕ λόγω εκλογών, αλλά τελικά δε λειτουργεί…

Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι άνοιξε… αλλά τελικά δεν άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 στο gov.gr. Συγκεκριμένα, το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι «από 17/5/2023 και για 7 ημέρες, δηλαδή μέχρι 24/5/2023, η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι ανοικτή στο gov.gr για τη λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού».

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι «σχετικά με την προθεσμία των 7 ημερών που αναφέρθηκε στην παρουσίαση της ΕΑΕ 2023 θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε τα εξής: Η διαδικασία λήψης κωδικού δεν υπόκειται σε καμία προθεσμία. Η ψηφιακή εφαρμογή από σήμερα και μέχρι την ανακοίνωση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2023 θα είναι ανοικτή για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταχώρηση των αιτήσεων των παραγωγών».

Όμως, σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με  Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), ανέφεραν ότι ούτε κωδικούς μπορούν να πάρουν οι αγρότες. Για μια ολόκληρη ώρα την Τετάρτη (17/5) ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε online επικοινωνία με τα ΚΥΔ για μια ενημέρωση που στην ουσία δεν είπε τίποτα.

Το ΥπΑΑΤ έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από όλα αυτή τη διαδικασία και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε θέλει να πάρει καμιά δέσμευση για την ημερομηνία που θα ξεκινήσουν να καταθέτουν τις δηλώσεις οι αγρότες.

Η εφαρμογή μπορεί να άνοιξε για τα μάτια του κόσμου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, αλλά βρίσκεται υπό κατασκευή. Τα γεωχωρικά δεδομένα είναι του 2022. Δεν έχουν γίνει μεταβιβάσεις και κανείς δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια.

Θα έπρεπε να έχουν βγει όλες οι εφαρμοστικές αποφάσεις της ΚΑΠ (οικολογικών σχημάτων, αιρεσιμότητας, συνδεδεμένων ενισχύσεων κ.α.) και μετά να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή.

Η «προχειρότητα» δε βοηθά σε τίποτα και ταλαιπωρεί τους αγρότες. Με τους ρυθμούς που ακολουθούν πάμε για Αύγουστο για την υποβολή δηλώσεων.