Από 15 Μαΐου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Από 15 Μαΐου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Τρέχουν να σώσουν τα προσχήματα λόγω εκλογών

Η προσεχής Δευτέρα 15 Μαΐου έχει προγραμματισθεί ως εναρκτήρια ημέρα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023, με το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών να έχει ενταθεί και να θέλει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) να προβαίνει ακόμα και σε απονενοημένες κινήσεις, προκειμένου να σώσει τα προσχήματα μέχρι τις εκλογές.

Με όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα συστήματα θα λειτουργήσουν και δε θα υπάρξουν καινούργια black out, ωστόσο αυτό το οποίο φαίνεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των συνδαιτυμόνων, είναι να ανέβει η δήλωση στο gov.gr και να μπορούν σιγά σιγά τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων να κάνουν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με το agronews.gr, ήδη για το σκοπό αυτό η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) έχει ζητήσει από αυτά να συμπληρώσουν τη φόρμα για την ανανέωση της πιστοποίησής τους.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες θέλουν τα τελευταία 24ωρα να έχουν μαζευτεί πολλοί στη Δομοκού 5 όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να παράσχουν την τεχνογνωσία τους και να απαλλάξουν τη διοίκηση του οργανισμού από το άγος του κακοπληρωτή που τη συνοδεύει τον τελευταίο καιρό.

Με αυτή την έννοια είναι πολύ πιθανό μέχρι αύριο να έχουν προχωρήσει αρκετά από τα καθυστερούμενα και τις διορθωτικές πληρωμές που ταλαιπωρούν εδώ και μήνες τους αγρότες.

Να υπενθυμίσουμε ότι επί εποχής υπουργίας Λιβανού ξεκίνησαν οι διεργασίες με κυβερνητικές εντολές να υπάρξει η αλλαγή του καθεστώτος και να πάει το ΟΣΔΕ στην πλατφόρμα του gov.gr.

Την τότε εποχή υπήρξε κόντρα μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ, με το πρώτο να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τρέξει η πλατφόρμα και το δεύτερο να επιμένει ότι μπορεί να λειτουργήσει. Τελικά το ΟΣΔΕ του 2021 με πολιτική απόφαση του τότε υπουργού παρέμεινε στον τεχνικό σύμβουλο για να τρέξει.

Στη συνέχεια άλλαξε ο υπουργός και ήρθε στο ΥπΑΑΤ ο Γεωργαντάς. Επί των ημερών του συνεχίστηκε η αλλαγή και το πέρασμα στο gov.gr για το ΟΣΔΕ του 2022. Και επειδή στην αρχή υπήρξαν καθυστερήσεις στο να τρέξει το σύστημα (που μετά διορθώθηκαν), τελικά και πάλι με πολιτική απόφαση δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η τεχνική υποστήριξη.

Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχαν τους κατάλληλους μηχανισμούς και προγράμματα για να τρέξουν τον «κώδικα».

Εδώ όμως υπάρχει και μια βασική λεπτομέρεια, ο «κώδικας» του 2022 δεν μπορεί να τρέξει το ΟΣΔΕ του 2023 λόγω των αλλαγών της νέας ΚΑΠ.

Όπως φαίνεται, όλες οι επιλογές που πήρε το ΥπΑΑΤ τα τελευταία χρόνια έφεραν λανθασμένα αποτελέσματα. 

Όλα αυτά τα προβλήματα τα ζούνε οι αγρότες στην καθημερινότητά τους, με λάθη σε πληρωμές και στους ελέγχους. Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες για μειωμένα ποσά και κουτσουρεμένες πληρωμές. Μιλάμε, όμως, για ενισχύσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο εισόδημα των αγροτών, που σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής (λόγω πολέμου και… άλλων κρίσεων) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην ύπαιθρο.